Народна странка

Врање: Синиши Ковачевићу уручена Борина награда

Врање: Синиши Ковачевићу уручена Борина награда

Прослављеном драмском писцу и потпредседнику Народне странке Синиши Ковачевићу у Врању је уручена Борина награда, која је носи име великог српског писца Борислава Станковића и једна од најзначајнијих књижевних награда у Србији. Ковачевић је награду добио за свој први роман "Године врана".

„Постоји велики српски четворолист писаца на коме су Бора Станковић, Милош Црњански, Иво Андрић и Меша Селимовић. Први међу њима, према мом сензибилитету, је Бора Станковић и сигуран сам да је то тако, могао бих ту тезу да пред вама браним сатима. Сигуран сам да је то један раскошан дар, кад га погледате, као и количину емоција, емоција које имају јасно вођену поетичку литерарну мисао, онда напросто будете фасцинирани тим талентом“, рекао је у Врању Ковачевић, након што му је уручена Борина награда.

Ковачевић је овогодишњи лауреат, а награду је равноправно поделио са чувеним српским писцем Бранимиром Шћепановићем, који из здравствених разлога није могао присуствовати церемонији уручења, пише портал Vranje news.

„Ја сам у граду највећег српског писца. У граду сам у коме је живео, радио и стварао човек који је успео да ту идеју, тезу и мисао да култура станује само у Београду разбије у парампарчад. Због онога што је Бора написао у "Божјим људима", због онога оно што је написао у "Нечистој крви", вероватно најбољем роману на српском језику, и у "Коштани", вероватно најбољој драми на српском језику, осећам се непорециво поносним“, констатовао је Ковачевић.

Жири је радио у саставу проф. др Слађана Јаћимовић, Александар Лаковић и проф. др Мило Ломпар, као председник жирија.

Образлажући зашто је награда додељена Шћепановићу, члан жирија Александар Лаковић казао је да је Шћепановић познат у Француској, где је својевремено представљен као писац који долази из комунистичког блока, али тамо никада није био слављен као такав, већ пре свега као писац.

„Никада није доживео да буде дисидент, иако није добио НИН-ову, ни Његошеву награду, није постао члан Српске академије наука“, рекао је Лаковић, уз напомену да му то није сметало да остане један од највећих српских писаца.
Проф. др Слађана Јаћимовић, образлажући награду додељену Синиши Ковачевићу, истакла је да су "ретки писци који се по својим драмским остварењима могу поредити са његовим делима".

„Овим делом српска књижевност нашега века добила је један изузетан и аутентичан роман. Он нас враћа исконској улози књижевности да нас помери изнутра, да нас узбуди, узнемири, натера нас да се запитамо куда то као појединци и друштво идемо. Када се класик српске драме, после четири деценије, први пут опроба у новом жанру, и то у роману, онда су и публика и критика готово затечене“, казала је Јаћимовић.

Мирослав Цера Михаиловић, председник Управног одбора Књижевне заједнице „Борисав Станковић“, захвалио се на крају манифестације публици "што је упорно пратила програме Борине недеље".

„Да није вас, верне књижевне публике, не би било ни ове манифестације. Посебно бих се захвалио представницима медија који су помно пратили садржаје и извештавали о нашим програмима“, казао је Михаиловић.

Борина недеља је ове године организована у Врању, Београду, Лесковцу и Власотинцу, а одржана је 53. пут.

 

Пренето са портала Vranje news.

Фото: Vranje news.