Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Маја Гојковић је краљица опструкције рада парламента

Санда Рашковић Ивић: Маја Гојковић је краљица опструкције рада парламента

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас, поводом три године од конституисања актуелног сазива Скупштине Србије, да је владајућа већина шампион у опструкцији рада парламента и да је опозиција исправно одлучила да бојкотује скупштину.

„Председница скупштине Маја Гојковић је краљица филибастеринга, а посланици владајуће већине су принчеви. Филибастеринг је феномен који означава појаву да већина опструише рад парламента. Било би нормално да опозиција опструише рад скупштине, а у Србији то чини власт“, рекла је Санда Рашковић Ивић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Санда Рашковић Ивић је додала да је Еворпска комисија у свом извештају о Србији констатовала да је у српском парламенту 45 одсто закона донето по хитном поступку, односно без претходне расправе у стручној и широј јавности.

„Владајућа коалиција спаја у дневном реду скупштинских заседања кусо и репато, дискутује се обједињено о Закону о буџету, Закону о дувану и Заону о Регистру социјалног осигурања, а онда посланици владајуће већине поднесу 500 амандмана на закон о регистру и узму сво време, тако да не може да се расправља о осталим тачкама“, рекла је Санда Рашковић Ивић.  

Потпредседница Народне странке рекла је да је Европска комисија својим извештајем о Србији окренула огледало ка српској власти како би се видело да у Србији нема слободе медија и владавине права, а парламент је у катастрофалном стању.

„Занимљиво је колико је том друштву на власти сметао извештај Европске комисије, а није им сметало што Брисел отворено гура Србију у потписивање правно обавезујућег споразума, који не значи ништа друго до признавање Косова“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Она је истакла да је извештај Европске комисија још један знак да је опозиција донела добру одлуку када је ступила у бојкот рада парламента и остала са народом који пола године протестује на улицама градова широм Србије, јер напредњачком режиму не би требало давати легитимитет.