Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Власт да се уразуми и омогући фер и слободне изборе

Санда Рашковић Ивић: Власт да се уразуми и омогући фер и слободне изборе

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић позвала је данас власт „да се уразуми“ и омогући услове за фер и слободне изборе, јер је то „у интересу и власти и опозиције, а првенствено Србије“.

„Ако Србија и после следећих избора опет буде једнопартијска држава, онда ми заиста тонемо у амбис. Ја сам опрезни оптимиста и верујем да ће успети преговори власти и опозиције о изборним условима уз посредовање ЕУ“, рекла је Санда Рашковић Ивић Радио-телевизији Србије.

Санда Рашковић Ивић је рекла да унутар СНС постоје много већи проблеми него у међусобним односима опозиционих странака.

„О министру одбране Небојши Стефановићу нема ни речи на телевизијама са националном фреквенцијом“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Потпредседница Народне странке се након честих упадица и прекидања којима је била изложена од посланице СНС-а Сандре Божић, иронично захвалила функционерки СНС-а речима: „Хвала вам, госпођо Божић, што ме нисте ишамарали“.

„Ово што ви радите, госпођо Божић, јесте страшно и ако се будете тако понашали, онда ће позив на преговоре више изгледати као позив на грађански рат него на разговоре о изборним условима. Ако је СНС толико јак у резултатима, зашто онда не подноси било какву критику и зашто ’уврће’ сваки глас и напада свакога ко износи критику, макар и добронамерно“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Потпредседница Народне странке је навела да је у преговорима о изборним условима, нажалост, потребан посредник, јер председник Србије Александар Вучић „једино реагује на притисак, не само изнутра него и споља“.

„Очекујемо притисак Европског парламента који ће Вучићу рећи да се уразуми и обезбеди боље изборне услове. Ми тражимо да се гласа нормално и без притисака и да не буде функционерске кампање, као и да се не деле вештачко ђубриво и брашно да би људи гласали за СНС и друге странке режима. Тражимо и да људи не буду уцењивани отказом да гласају за власт“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је истакла да је слобода медија кључна, и прецизирала да слобода медија није само појављивање опозиционих лидера на телевизијама са националном фреквенцијом, него она значи и „извештавање на прави начин“.

„На телевизијама са националном фреквенцијом нема ни речи о аферама ’Јовањица’ и ’Крушик’“, рекла је Санда Рашковић Ивић.  

Санда Рашковић Ивић је навела да Народна странка неће учествовати на изборима ако не изборни услови не буду побољшани.

„Ако изборни услови буду као данас, Народна странка даје реч да неће учествовати у тој симулацији избора. Онда би било много часније да се, као у централноазијским деспотијама, растури парламент и објави да имамо једног човека који ће да влада 30 или 40 година“, закључила је Санда Рашковић Ивић.