Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Буди се слободна Србија, једнопартијски режим то не може да заустави

Санда Рашковић Ивић: Буди се слободна Србија, једнопартијски режим то не може да заустави

Овако спроведени избори, предизборне радње и документоване злоупотребе на сам дан избора указују да је бојкот био једино смислено решење, каже у интервју за „Блиц“ потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић.

Она истиче да је то био једини начин да се направи санитарни отклон и поручи јасно режиму да „не желимо да учествујемо у његовој фарси за шаку мандата“.

„Огољено је да нема демократије и да имамо скупштину без опозиције. Баш није нешто европски“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Какви су домети опозиције сада, кад вас нема ни у скупштини? Како мислите да дођете до људи, бирача?

Лично могу да сведочим о онемогућавању народним посланицима опозиције да постављају питања, добијају реч у расправи, о обесмишљавању и скретању с тема у свакој скупштинској дебати. То више нису биле дебате, већ ружење неистомишљеника. Дакле, остаје нам само директан контакт с људима на терену и обраћање преко ретких медија који опозицији дају неки простор да искаже ставове.

Којим новцем ћете финансирати политичку организацију, будући да новца из буџета неће бити?

Недостатак буџетских пара је свесна жртва коју је бојкот опозиција поднела. Враћамо се на функционисање у деведесетим, кад је било много ентузијазма и кад се живело за политику, а не од политике. Народна странка кренула је већ у кампању за прве наредне изборе.

Недавно је један од ваших потпредседника Никола Јовановић поднео оставку на све функције. Прича се, углавном на друштвеним мрежама, да би могао да промени политички табор. Како је до тога дошло?

Никола Јовановић можда није добро схватио концепт за који се Народна странка залаже. СЗС треба да се реформише и шири грађанским иницијативама и истакнутим појединцима, а странке треба да истовремено раде на властитом јачању како бисмо логистички спремно дочекали изборе. Свакако смо ми у истом табору против режима који уништава земљу, њену слободу, здравље људи, економију.

Да ли ви мислите да Народна странка треба да настави даље самостално или као део Савеза за Србију?

Народна странка треба да заједно са СЗС настави у уједињеној опозицији Србије.

Недавно смо, након најаве поновног увођења полицијског часа, имали протесте и нереде на улицама који су трајали неколико дана. Како то коментаришете?

Након претње полицијским часом од стране Вучића, људима је прекипело. Какав је то био народни гнев који ни страх од заразе није могао да заустави. Друго је што је режим довео своје хулигане да праве неред, тако да полиција има оправдање да млати студенте и омладину храни сузавцем. Свако чије дете је изашло на улицу га је после посаветовао да се не излаже полицијској бруталности и могућој инфекцији. Протести су из ваљаних разлога утихнули, али вратило се петиционаштво из „вунених“ времена. Буне се лекари, просветни радници, уметници… Буди се слободна и демократска Србија, и то овај једнопартијски режим са једнопартијском скупштином у којој нема опозиције не може да заустави.

Утисак је да се приближава решење косовског проблема. Прво се активирала Америка, па је онда Европска унија вратила питање у Брисел. Да ли мислите да ће ускоро доћи до неког споразума?

Вучић је у својим тајним договорима са Тачијем подигао преговоре о КиМ на статусни ниво. То је урадио јер је давно, још у току борбе за власт, обећао странцима да ће решити Косово. Сада су га ти странци почели гледати као трговца који је паре узео, а робу није испоручио. Зато журба. Правно обавезујући споразум јесте признање независности, а Вучић се труди да добије неке мрве да би чин капитулације приказао као успех.

Како коментаришете подизање оптужнице против Хашима Тачија? И шта мислите о тајмингу када је то урађено? Да ли је то била тактика да се проблем Косова задржи у Бриселу или је реч о искреној намери да се Тачи казни за злодела која је чинио?

Зна се ко је Хашим Тачи, звани Змија, у ОВК. У протеклих 20 година било је времена за суђење. Била је и оптужница и докази, али све је игнорисано. Не ради се овде о задовољењу правде, већ о маневру да до евентуалног договора о разграничењу не дође. Берлин се томе противи, јер би то било отварање Пандорине кутије, за почетак у Европи, али касније и шире.

Како коментаришете ситуацију са короном?

Пандемија је озбиљна и велика несрећа која нас је задесила. На нивоу врхунске светске науке се довољно не зна ни о пореклу, нити о излечењу. Србија није спремно дочекала епидемију, било је багателисања, неозбиљности. И епидемија је искориштавана од режима у политичке сврхе. Тако је проглашена победа над короном, мере нагло укинуте, дозвољена спортска и политичка окупљања, а све то да би избори могли да се одрже. Кризни штаб је ћутао. Ни данас нам нису рекли колики је тачан број оболелих и умрлих од јуна до данас. Нису се изјаснили јавно око вакцине. Председник државе тајновито неће да нам открије којом то вакцином ће вакцинисати нас, нашу децу и родитеље. А није свеједно колико је кругова испитивања вакцина прошла. Да нису продали „Торлак“, данас си Србија могла да произведе вакцину.

 

Интервју приредила новинарка "Блица" Ивана Мастиловић Јаснић