Народна странка

Јовановић: Нови Закон о главном граду скриван од одборника, продубиће политичку кризу у Београду

Јовановић: Нови Закон о главном граду скриван од одборника, продубиће политичку кризу у Београду

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе „Савез за Србију“ у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас да доношење новог Закона о главном граду без јавне расправе, без знања одборника и по хитној процедури, најбоље показује презир градске власти према демократским процедурама и својим суграђанима.

„Зашто је заменик градоначелника Горан Весић крио текст закона и лишио грађане и њихове одборнике могућности да га учине бољим, можемо само да наслутимо“, навео је у писаној изјави Јовановић.

Јовановић је додао да Весић није хтео да јавност буде упозната са чињеницом да овим предлогом закона Београђани губе могућност да сами бирају своје представнике у савету месних заједница.

„Мотив за сакривање текста закона од београдских одборника може да буде и то што закон предвиђа да градска управа више не одговара изабраним представницима грађана, то јест Скупштини Београда, већ само градском већу, у којем Весић седи и командује“, истакао је Јовановић.

Такође, градоначелник и веће више нису у обавези да скупштини града подносе извештаје на шест месеци, додао је Јовановић.
Скупштина Србије требало би данас да разматра измене и допуне Закона о главном граду.

„Градска власт ће овај предлог закона представити као велики корак ка децентрализацији, што је обична лаж“, навео је Јовановић.

„Нико није толико урушио градске општине и централизовао надлежности у граду као СНС и Горан Весић од 2014. године. Градским општинама је одузета могућност да издају пословни простор, чиме су им драматично смањени приходи. У овом периоду су и Граду  Београду одузимане надлежности, као што су право да има свој јавни сервис и надлежност у области водопривреде“, додао је Јовановић.

Јовановић је истакао да усвајање новог закона кришом и са искључиво пропагандним мотивима неће поправити ситуацију, већ је само погоршати и продубити политичку кризу у Београду.