Народна странка

Јовановић: Кривична пријава против Радојичића и Весића због депоније у Винчи

Јовановић: Кривична пријава против Радојичића и Весића због депоније у Винчи

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скуопштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас да је градоначелник Београда Зоран Радојичић, лекар по струци, дужан да грађане Београда информише о пожарима на депонији у Винчи, као и о здравственим ризицима који се јављају у тим ситуацијама.

„Дужан је да каже да је актуелна власт потпуно запустила депонију, да је она на појединим местима чак 70 метара висока, да је нестабилна, да је пукла брана према Дунаву, да се не поштују протоколи, као и да су пожари проузроковани метаном све чешћи и дуготрајнији“, рекао је Јовановић новинарима испред општине Звездара.

Јовановић је објаснио да пожари могу да проузрокују ослобађање токсичних и канцерогених материја, диоксина и фурана, а код нас чак не постоји ни лабораторија за њихово мерење.  

„Скривањем истине о пожарима на депонији у Винчи и здравственим ризицима, Радојичић и његов заменик Горан Весић починили су кривична дела изазивања опште опасности и неотклањања опасности, због чега ће одборничка група Савеза за Србију поднети кривичне пријаве против њих“, најавио је Јовановић.

„Ми се залажемо за херметичко затварање постојеће депоније, изградњу нове по највишим европским стандардима, као и спаљивање отпада једино у случајевима када га није могуће смањити односно рециклирати, као и тек када су здравствени ризици потпуно отклоњени“, прецизирао је потпредседник Народне странке.

Јовановић је, поводом предстојећих избора, истакао да је опозиција ушла у кампању бојкота у Београду, јер верује да је то најбољи начин да се извитоперени и корумпирани систем оголи и размонтира.

„Не верујемо у изузетке и остаћемо јединствени“, закључио је Јовановић.