Народна странка

Јовановић: Дужници у швајцарцима остављени на цедилу, извршитељи једини на добитку

Јовановић: Дужници у швајцарцима остављени на цедилу, извршитељи једини на добитку

Функционери Народне странке подржали су данас протест Удружења „ЦХФ Србија“ које чине задужени у швајцарским францима, одржан испред Врховног касационог суда. Са члановима удружења разговарали су потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе у Скупштини Београда Никола Јовановић, председник Извршног одбора Народне странке Владимир Добросављевић и председник Омладине Народне странке Иван Гајић.

Јовановић је рекао да је срамно да држава већ четири године обећава да ће решити проблем кредитних дужника у швајцарским францима, а да апсолутно ништа није урађено.

„Народна странка и Савез за Србију се залажу за системско решење овог проблема, као и за комплетно ревидирање система јавних извршитеља који су тренутно у блиској интересној спрези са владајућом партијом и преко којег се људи блиски власти неосновано богате, као што смо видели и у случају породице Аксентијевић“, истакао је Јовановић.

Чланови Удружења „ЦХФ Србија“ задужени у швајцарским францима захтевају да Врховни касациони суд заузме правни став и установи праксу која ће омогућити њихову бољу заштиту у судским споровима које су покренули против комерцијалних банака.
„Скоро 100 хиљада наших грађана је доведено на ивицу беде, јер су без своје кривице, вишом силом у виду промене монетарне политике швајцарске централне банке, доведени у неподношљиву ситуацију да морају да отплаћују дупло већи износ банкарског кредита од оног који су узели“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је дужност државе да штити економски угрожене грађане и исправља неправду, тако да је необјашњиво да нико од представника извршне власти није примио ове људе, иако им је тадашњи премијер, а сада председник Србије Александар Вучић, још 2015. године обећао да ће решити овај проблем.

Јовановић је подсетио и да је председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић обећао задуженима у швајцарским францима да ће упутити допис нижестепеним судовима о хитности и важности тих предемета, што се никада није догодило.  
Добросављевић је рекао да је Народна странка, као и увек, на страни грађана.

„Ми смо на страни преварених грађана и свих које је држава оштетила. Постоји решење за задужене у швајцарским францима, све државе у окружењу су успеле да реше тај проблем – Црна Гора, Хрватска, Словенија, Мађарска… Једино српска власт није заинтересована и право је питање зашто је то тако“, рекао је Добросављевић.

Добросављевић је упитао чије интересе брани Влада Србије ако не интересе својих грађана.

„Народна странка ће преко својих представника у Скупштини Србије и у парламентима локалних самоуправа помоћи грађанима, јер ми имамо решење за проблем тих људи“, рекao је Добросављевић.

Гајић је истакао да ће Народна странка помоћи људима задуженим у швајцарским францима и онима који су због немогућности да отплаћују дугове остали без станова.

„То су људи који су куповали станове, нису куповали луксузну робу, него простор у којем живе. Држава није ту да им помогне, већ је очигледно ту да би они остали без својих станова. Народна странка ће то променити када дође на власт, јер ћемо ми бити власт која ће радити у интересу свих грађана, а не само једне мањине“, рекао је Гајић.