Народна странка

Алексић: Нисмо на пијаци, нема погађања око изборних услова, на режиму је да их обезбеди

Алексић: Нисмо на пијаци, нема погађања око изборних услова, на режиму је да их обезбеди

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да са режимом „нема погађања као на пијаци“ о условима за слободне изборе и да је на извршној власти да такве услове обезбеди, јер је дужна да поштује Устав Србије и законе.

„Изашли смо са захтевима стручног тима протеста ’Један од пет милиона’, у којима је јасно наведено шта грађани Србије траже од режима. Власт би прво требало да на делу покаже спремност да нешто уради, јер је оно што говори у потпуној супротности са оним што чини. Режим би пре свега требало да се обавеже да ће спровести договорено, ако је договор уопште и могућ. Ако није могућ, грађани ће наћи начин и ми ћемо се заједно изборити за слободу“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре Савеза за Србију.

Алексић је навео да би власт требало да одговори како доћи до фер избора, и додао да се захтеви стручног тима „Један од пет милиона“ у највећем делу поклапају са препорукама организација Црта, ЦЕСИД, Транспарентност Србија и ОЕБС.

„Нећемо да улазимо у то да ли ће они формирати техничку владу која би гарантовала фер изборне услове, али захтевамо да се нормализује политички амбијент, јер данас нема избора“, рекао је Алексић.

„Ствар је потпуно јасна - ми не бојкотујемо само изборе, него стање у којем се налази Србија, бојкотујемо систем, гажење Устава, непоштовање закона, гажење достојанства и вређање интелигенције грађана и ненормалност, и то не бојкотује само опозиција, већ сви грађани Србије који су се супротставили поретку у који нас је натерао ауторкатски режим у последњих седам година“, истакао је Алексић.

Први потпредседник Народне странке је подсетио да су се у јеку разговора и обећања власти да ће променити изборне услове на локалним изборима у Медвеђи појавили џипови без таблица које је спроводила полиција и пуштала их да прођу, а није их зауставила.

„То се догодило јер су институције погажене. Ово стање је неодрживо, јер није природно“, рекао је Алексић.