Народна странка

Алексић: Власт мора да одговара јер није урадила ништа на превенцији од поплава

Алексић: Власт мора да одговара јер није урадила ништа на превенцији од поплава

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић упитао је данас власт шта је у претходних пет година, од катастрофалних поплава 2014. године, учинила на заштити од поплава и зашто није спровела Национални програм управљања ризиком од елементарних непогода.

„Власти је прече да баца новац свих грађана на фонтане, гондоле, јарболе, националне стадионе, Београд на води и сличне бесмислице, уместо да улаже у заштиту од непогода и градњу насипа, ископа канала и регулацију водотокова првог и другог реда. Стање се неће променити док неко не буде одговарао“, навео је Алексић у писаној изјави.

Алексић је истакао да су данашње поплаве уништиле све пролећне и летње усеве у долини Мораве и деловима Војводине, јер није учињено довољно у одбрани од поплава.

„Поново се суочавамо са невиђеном неодговорношћу штеточинске напредњачке власти. Ситуација се неће променити док неко не буде одговарао због немара и јавашлука. Неспособни министар пољопривреде Бранислав Недимовић поново је показао да је недостојан функције коју обавља, јер сељаци сваке године због његовог немара и неспособности трпе велику штету од града или поплава“, навео је Алексић.

Алексић је додао и да велику одговорност за недовољну заштиту од поплава сносе и председници општина, који су сви до једног из СНС-а, јер се „само бахате, а ништа не раде у корист грађана“.

„Нека сада грађанима кажу како ће да надокнаде насталу штету“, додао је Алексић.

Алексић је истакао да власт није извукла никакве поуке од поплава које су Србију погодиле 2014. године, када је нанета штета од 1,7 милијарди евра, нити је учинила било шта на спровођењу Националног програма управљања ризиком од елементарних непогода, и додао да су штете од поплава много веће него што је потребно уложити у регулацију водотокова и мреже канала.

„Тадашњи премијер Александар Вучић је 2015. године помпезно најавио спровођење тог програма, рекавши да је сваки динар уложен у превенцију једнак седам динара који се утроше на обнову. Вучић је и тај повод искористио само као прилику да се појави пред камерама наводно забринут за народ, као и када је на седници владе после поплава у директном преносу викао на сараднике, а после није урадио ништа“, навео је Алексић.