Народна странка

Алексић: Понижавајуће субвенције пољопривредницима за гориво

Алексић: Понижавајуће субвенције пољопривредницима за гориво

Први потпредседник Народне странке и члан Одбора Скупштине Србије за пољопривреду Мирослав Алексић изјавио је данас да су субвенције Владе Србије за дизел гориво за пољопривреднике понижавајуће и вишеструко мање од подстицаја исплаћиваних до 2012. године, и да држава десетинама хиљада сељака дугује милијарде по основу субвенција.

„Пољопривредници су под овим режимом осиромашили и никада нису имали мању подршку државе. Не може ни бити средстава за наше пољопривреднике јер власт новац грађана Србије даје Арапима и Немцима за подстицаје. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић више брине и о пољопривредницима из врха СНС-а, који су добили десетине хиљада хектара у Војводини, него што брине о спрском сељаку“, навео је Алексић у писаној изјави.

Алексић је додао да нове субвенције износе само 1.200 динара по хектару, јер ће пољопривредници моћи да купе 60 литара дизела по хектару по цени сниженој за 20 динара по литру.

„Властима су пуна су уста суфицита и економских успеха, а дају 1.200 динара по хектару. Тако изгледа епохална подршка ове власти српском сељаку. Субвенција од 1.200 динара је тек половина дневнице радника у пољопривредној производњи, није чак ни цела дневница“, навео је Алексић.

Алексић је подсетио да су 2012. године, пре доласка СНС-а на власт, субвенције за дизел за пољопривреднике износиле и до 6.000 динара по хектару, у зависности од врсте пољопривредне производње, а да их је напредњачки режим прво преполовио на 3.000 динара, а потом и потпуно укинуо 2015. године.  

„Сељаци у Србији су због тога пуне четири године плаћали најскупље гориво у региону“, навео је Алексић, и додао да пољопривредници данас на приватним бензинским пумпама и без државних субвенција могу да купе дизел са попустом до 15 динара по литру.

„Влада дугује милијарде сељацима, јер десетине хиљада захтева за повраћај по основу субвенција и подстицаја у пољопривреди на које пољопривредници имају право стоје у Министарству пољопривреде од 2017. године и 2018. године и по њима није обављена исплата. Нека измире дуговања према сељацима, па онда нека говоре о субвенцијама“, истакао је Алексић.  

Алексић је као пример навео да држава није исплатила пољопривредницима премију за млеко из јула 2018. године.  

„Влада Србије и министар Недимовић су брутално слагали да ће сваке године повећавати буџет за пољопривреду, а он никада није био мањи. Три године причају бајке малинарима, воћарима, ратарима и сточарима да ће помоћи пољопривреду појефтинити гориво и дати субвенције“, навео је Алексић.