Народна странка

Отворено писмо потпредседника Народне странке Мирослава Алексића председнику Србије Александру Вучићу о Телекому

Отворено писмо потпредседника Народне странке Мирослава Алексића председнику Србије Александру Вучићу о Телекому

Поштовани председниче Вучићу,

Пошто у Србији не функционишу влада и скупштина, једина институција и особа која у држави о свему одлучује сте Ви, председниче, и стога Вам се обраћам са захтевом да одговорите на питања везана за стање у државном предузећу Телеком Србија а.д. које је очигледно у озбиљној кризи ликвидности.

Невероватно је да се месецима уназад нико од надлежних државних органа не оглашава по питању спорних и коруптивних аквизиција које је Телеком спровео куповином фирми „Коперникус технолоџи“, „Радијус вектор“ и других мањих кабловских оператера и који су очигледно плаћени по многоструко већим ценама од реалне вредности тих предузећа.

За те аквизиције је потрошено око пола милијарде евра, купљена су презадужена предузећа сумњивог бонитета са континуираним падом прихода и као таква плаћена и више од 10 пута од реалне вредности.

Пре 10 месеци сам се први пут по овом питању огласио као народни посланик у Скупштини Србије и поставио питања о овим спорним трансакцијама које је спровело руководство државног предузећа Телеком Србија а.д.

После тога смо то поновили много пута и ја и други опозициони посланици, а 12. августа сам Тужилаштву за организовани криминал поднео и кривичну пријаву против одговорних у Телекому за спровођење спорних аквизиција.

И поред тога, тужилаштво ћути, ћути полиција, ћуте ресорни министри, ћути Влада Србије, док руководство Телекома покушава да одговори заменом теза и неистинама.

Стога очекујем да Ви као председник државе одговорите на сва питања која се тичу пословања Телекома и спорних аквизиција у претходним годинама, посебно зато што сте у јутарњем програму телевизије Пинк изјавили да је спречено да телевизије Прва и О2 доспеју у руке Драгана Ђиласа и Драгана Шолака, што потврђује да сте и те како упућени у спорне трансакције које је спровео Телеком, јер је компанија Коперникус као предмет аквизиције Телекома у међувремену купио те две телевизије!?

Доказ да је Телеком у озбиљној кризи ликвидности говори и чињеница да је и поред задужења Телекома од око 1,3 милијарде евра у претходних неколико година, та компанија морала да по први пут изда корпоративне обвезнице у износу од 200 милиона евра и тако се додатно задужи.

Поставља се питање да ли ће Телеком са оваквом пословном политиком бити у стању да у будућности исплаћује зараде запосленима?

Посебно је спорно што је већи део тих обвезница купила Народна банка Србије, по први пут у историји и то је такође доказ да је реч о очигледно координираној акцији у коју је укључена држава?

Народна банка Србије искључиво инвестира у обвезнице које имају високи кредитни рејтинг, државне обвезнице највишег рејтинга, краткорочне депозите пословних банака са високим рејтингом, а у овом случају је централна банка купила обвезнице од Телекома без кредитног рејтинга, без проспекта, уз купонску камату од четири одсто, чиме се крши портфолио политике Народне банке Србије и што показује да је почела да се бави давањем кредита за рефинансирање дугова, а то никада раније није била пракса!?

Председниче, у име грађана Србије питам Вас зашто нема одговора надлежних институција по питању спроведених аквизиција?

Зашто Државна ревизорска институција која је надлежна за контролу државних предузећа није обавила контролу аквизиција, обрадила и дала извештај о економичности трансакција Телекома у којима су потрошене стотине милиона евра обезбеђених из кредита?

Зашто грађанима Србије нису исплаћене дивиденде Телекома последње две године?

Колики је укупан дуг Телекома и да ли је та компанија презадужена и у озбиљној кризи ликвидности?

Грађани Србије очекују од Вас да одговорите на сва спорна питања у вези са пословањем Телекома која су постављена претходних месеци, јер је та компанија у већинском државном власништву и сваки грађанин Србије би као сувласник требало да буде информисан о стању у том предузећу.


Мирослав Алексић
потпредседник Народне странке