Народна странка

Алексић: Режим банализовањем и лажима настоји да заташка аферу „Јовањица“

Алексић: Режим банализовањем и лажима настоји да заташка аферу „Јовањица“

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да Андреј Вучић, брат председника Србије Александра Вучића, није једини из врха режима који је умешан у случај „Јовањица“, а да власт „чини страшно велике грешке“ због великих афера које се непрестано појављују.

Афере ’Јовањица’, ’Крушик’ и ’плагијати’ су неодбрањиве, они више не знају шта да раде. Покушавају да лажима и банализовањем заташкају да се уз подршку врха режима на добру ’Јовањица’ код Београда одвијала највећа производња марихуане у Европи. Ана Брнабић говори како једе парадајз са тог добра, а Александар Вулин како је уклањао амброзију. То је све банализација“, рекао је Алексић телевизији Н1.

 

Алексић је истакао да се министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу више ништа не може веровати, па ни да ухапшени власник „Јовањице“ Предраг Колувија није приликом хапшења звао Андреја Вучића.

„Небојша Стефановић је прво тврдио да његов отац Бранко Стефановић нема никакве везе са фирмом ГИМ, а данас је објављено да је путовао у Саудијску Арабију као правни саветник те фирме која се бави трговином оружјем. Они говоре истину само кад погреше“, рекао је Алексић.  

Алексић је навео да телефони Андреја Вучића, колико год их имао, не значе ништа, јер је могао да комуницира „преко отворених линија, али и преко апликација ’Вајбер’ и ’Вотсап’ и других“.  

Докази се налазе у Колувијином телефону и ту се крије одговор на питање ко је пружао заштиту и давао логистику за производњу марихуане на ’Јовањици’. Све моје тврдње су познате полицији, а верујем и тужилаштву. Тврдим да је Колувија тражио политичку заштиту када је ухапшен. Нећу одустати док прави организатори овог великог државног посла не буду одговарали. Ухапшени Колувија и радници ’Јовањице’ су само извођачи радова“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да хапшење Колувије „није изведено баш случајно“, него је део полиције који одговорно и часно обавља свој посао годинама уназад намеравао да се бави „Јовањицом“, али нису могли да добију налог за акцију, па се „ето, догодио прекршај у саобраћају“, а потом и хапшење и заплена марихуане.

Потпредседник Народне странке је навео да је из полиције добио највећи део информација о „Јовањици“ о којима је обавестио јавност.  

Алексић је истакао да се индустријска конопља у Србији узгаја на више од 500 хектара и да су процедуре за издавање дозволе за гајење те биљке веома строге како се не би догодило да неко уз индустријску конопљу засеје и марихуану, односно исту биљку која садржи само већи проценат опојног тетрахидроканабинола (ТХЦ).

„Дозволу даје Министарство пољопривреде, па је шаље МУП-у, који је дужан да провери шта је посађено и колико је посађено. Не постоји могућност да је неко, попут ’Јовањице’, добио дозволу за узгој индустријске конопље на 12 хектара, а да држава не зна да је тамо засађена марихуана. Неко из врха режима је, дакле, Колувији пружио заштиту у подршку“, рекао је Алексић.

Алексић је поновио да ни Стефановић ни председник Србије Александар Вучић, нити било ко, нису одговорили на његове тврдње да је марихуана узгајана и у подземним објектима „Јовањице“ и да је на том добру произвођено и канабисово уље са декларацијом „произведено у Холандији“, које је кријумчарено у Словенију и Македонију и тамо продавамо по цени од 349 евра по бочици.