Народна странка

Алексић: Предложићу Председништву Народне странке да прогласимо бојкот избора

Алексић: Предложићу Председништву Народне странке да прогласимо бојкот избора

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић најавио је да ће сутра Председништву Народне странке предложити да странка донесе одлуку о бојкоту предстојећих избора и да више не учествује у разговорима са режимом, јер власт није показала апсолутно никакву жељу да промени било шта по питању медијских слобода и стварања услова за фер и слободне изборе.  

„Режиму одговара овакво стање, настављају да крше закон и Устав Србије и у таквом амбијенту нема никаквог разговора са представницима власти. Грађани Србије немају више времена да слушају бајке илузиониста режима, који су разорили све институције. У таквом амбијенту једини одговор за политичку борбу јесте бојкот“, рекао је Алексић новинарима, пошто је напустио округли сто власти и опозиције на Факултету политичких наука.

Алексић је истакао да је очигледно да би требало прогласити бојкот избора и обуставити разговоре са режимом, јер је очигледно да се ништа неће променити у смислу стварања нормалних, фер и демократских услова за даљу политичку борбу.

„Представници власти Горан Весић, Владимир Ђукановић и Владимир Орлић су на данашњем округлом столу потпуно банализовали и спиновали све што су говорили други учесници, не само представници опозиционих странака, него и организација Црта, Транспарентност Србије и других невладиних организација“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је јасно какво је стање медијских слобода у Србији, јер о томе говоре сви, као у Србији, тако и Европска комисија и извештај Фридом хауса, а да би се то стање променило, потребно је да власт почне да поштује закон и Устав Србије.

„Потребно је, пре свега, да власт престане да из буџета Србије новцем свих грађана финансира медије блиске режиму, који служе као тољага за дисциплиновање свих који другачије мисле, а да истовремено представници опозиције немају начина да одговоре на све те свакодневне оптужбе и лажи“, рекао је Алексић.  

Да не постоји жеља власти да било шта промени, говори и јучерањи ријалити шоу председника Србије Александра Вучића, који је ишао од једне до друге наплатне рампе и радио своју предизборну кампању, а на ФПН-у су данас к’о бајаги дошли да са нама разговарају, навео је Алексић.

„Начин на који се они ругају грађанима Србије је незабележен и у оваквом амбијенту нема више простора за дијалог. Наш захтев је да се испуне све препоруке стручног тима протеста ’Један од пет милиона’ и нема попуштања, јер су то услови не за опозицију, него за нормализацију Србије“, рекао је Алексић.

„На претходним панелима смо учествовали са грчем у стомаку, али су представници власти који су били на данашњем округлом столу о медијима потпуно банализовали даље учешће у разговору“, додао је Алексић.