Народна странка

Марија Лукић: Јеличић бахат и на суду, институције не штите жртве сексуалног насиља

Марија Лукић: Јеличић бахат и на суду, институције не штите жртве сексуалног насиља

Чланица Народне странке Марија Лукић, жртва сексуалног узнемиравања бившег председника општине Брус Милутина Јеличића Јутке, изјавила је да је оптужени на данашњем суђењу наставио да бахато вређа њу и сведокиње које је раније такође узнемиравао, због чега је суђење прекинуто.

„Данас су Јеличић и његових шест адвоката на сваки начин покушали да дискредитују и деморалишу сведоке које сам предложила. Атмосфера је кулминирала њиховим безобразлуком када је почело прво сведочење и суђење је прекинуто“, рекла је Марија Лукић.

Марија Лукић је истакла да Јеличић и његова одбрана и 15 месеци од почетка поступка покушавају да политизују процес.

„Тако ми, као оштећеној, пљују у лице и релативизују сексуално насиље“, рекла је Марија Лукић.

Јеличић је оптужен за кривична дела недозвољене полне радње и полно узнемиравање Марије Лукић, а данас је требало да сведоче жене које су такође биле поменуте у кривичној пријави крушевачке полиције против Јеличића.

Марија Лукић је рекла да је њен адвокат, члан Председништва Народне странке Боривоје Боровић, након "простачких увреда и простачког понашања" Јеличића и његових адвоката, тражио изузеће поступајућег судије Основног суда у Брусу Младена Типсаревића, као и председнице суда Љиљане Станковић, јер је у блиским пријатељским односима са Јеличићем.

„Типсаревић, коме је остало пар месеци до пензије, није могао да смири Јеличићеве адвокате и суђење је прекинуто. Чекамо одлуку о нашем захтеву за изузеће.“, рекла је Марија Лукић.

Марија Лукић је навела да је заказано укупно пет рочишта, да је суђење одложено четири пута, а одржан је само један претрес, али су и тада „прекршени Устав и закон, јер су новинари избачени из суднице, иако јавност није била искључена са суђења“.

„Оно што се данас догодило је страшно и ружно и представља парадигму система у Србији. Настављено је малтретирање мене као оштећене, сведока и показно потпуно непоштовање према мом пуномоћнику. Процес против Јеличића јасно показује да је заштита жена и њихових права само пука демагошка фраза. Очигледно је да институције не штите жене које су изложене сексуалном напаствовању“, рекла је Марија Лукић.

Боровић је рекао да му је жао судије који је покушао да се супротстави повредама поступка, али томе није вичан.

„Мислим да овај би предмет требало изместити из суда у Брусу и доделити суду у неком другом граду, где ће бити непристрасно суђење. Тако ће оштећене имати шта да кажу о Милутину Јеличићу Јутки", навео је Боровић.