Народна странка

Марији Лукић уручена награда „Освајање слободе“

Марији Лукић уручена награда „Освајање слободе“

Марији Лукић, жртви сексуалног узнемиравања напредњачког председника општине Брус Милутина Јеличића Јутке, вечерас је уручена награда „Освајање слободе“, коју је 19. годину заредом доделила Фондација „Маја Маршићевић Тасић“.

"Прво што сам помислила када сам обавештена да сам добитница награде ’Освајање Слободе’ било је – какав парадокс. 'Освајање слободе' у тренутку када ми се слобода чини тако недостижном, у тренутку када ми је кретање, једним делом, ограничено због безбедности, кад ми је онемогућено право на рад у месту у коме живим и у коме сам рођена, када, како ми се чини, живимо у највећој неслободи", рекла је Марија Лукић на додели награде у Центру за културну деконтаминацију.

Марија Лукић, која је и повереница Народне странке за Брус, оценила је да то, нажалост, није само „субјективни осећај“.

"Онда се сетим чувене Платонове: 'Слободан човек је слободан и у затвору'. Слободан дух је симбол слободе. А ми, као да смо колективно заказали, да нам рајински менталитет, како каже Јован Цвијић, не дозвољава да будемо слободни, већ нечији поданици, да смо слободу продали за 'неколико парчића сребра', за пун стомак, за ћутање и привид мира. За ампутирање душе. За зону комфора. Јер, тако је лакше“, рекла је Марија Лукић.

„Слобода нема алтернативу. Први пут осећам да се будимо из колективне хипнозе и видимо да једино слободан човек може бити истински срећан. Слободан, здрав и са вољеним људима. Слобода или ништа", истакла је Марија Лукић.

Марија Лукић је сама храбро иступила у јавности и оптужила Јеличића за сексуално узнемиравање, а у Крушевцу је у току судски процес против Јеличића.

О случају Марије Лукић известила је и америчка телевизија CNN.

Награда "Освајање слободе" додељује се сваке године 24. септембра - на дан изборне победе над Слободаном Милошевићем 2000. године.

Фондација "Маја Маршићевић Тасић" основана је 2001. године са идејом да очува успомену на новинарку и политичарку која је освајала слободу и да промовише напоре свих жена које то чине и данас.

Овогодишњи жири за доделу награде чиниле су све досадашње добитнице: новинарка Тамара Скрозза, новинарка Даница Вученић, професорка Економског факултета Даница Поповић, уредница „Инсајдера“ Бранкица Станковић, историчарка и ванредна професорка на Одељењу за историју Филозофског факултета Дубравка Стојановић, директорка невладине организације УРБАН-ИН Аида Ћоровић, професорка у пензији Универзитета у Београду Србијанка Турајлић, глумица Мирјана Карановић, директорка и главна и одговорна уредница Продукцијске групе Мрежа Лила Радоњић, директорка програма Грађански пакт за југоисточну Европу Хедвиг Морваи Хорват, Ружица Ђинђић, драматуршкиња Биљана Србљановић, фотографкиња Горанка Матић, новинарка Оља Бећковић, и уреднице „Пешчаника“ Светлана Лукић и Светлана Вуковић Месаровић.

Награду "Освајање слободе" добиле су и оснивачица и директорка Центра за културну деконтаминацију Борка Павићевић и председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ. 

 

Фото: ФоНет