Народна странка

Народна странка покренула акцију „Један потпис мења све“ против чланства Косова у УН

Народна странка покренула акцију „Један потпис мења све“ против чланства Косова у УН

Народна странка покренула је данас акцију „Један потпис мења све“, чији је циљ прикупљање потписа грађана против споразума којим би Србија омогућила Приштини чланство у УН и тиме се неповратно и трајно одрекла Косова и Метохије.

На штандовима постављеним на централним трговима у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, окупио се велики број грађана који су потписивали петицију и разговарали са челницима Народне странке  Акција ће се током августа одвијати у читавој Србији, а  грађани ће свој потпис против чланства Косова у УН моћи да дају и путем интернета.

Петицију можете потписати ОВДЕ.

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је у Београду да се напредњачки режим спрема да потпише споразум са Приштином на основу којег би “Косово” ушло у УН, и истакао да је потпис Србије једини начин да се то догоди.

„Чланство такозване ’Републике Косово’ у УН би значило да су они неповратно постали међународно призната држава - и то са директним благословом Србије. Тиме бисмо се дефинитивно одрекли не само дела територије, већ и бриге за наше људе који тамо живе, одрекли би се имовине, светиња и природних богатстава“, рекао је Јеремић.

Јеремић је нагласио да „Један потпис мења све“ није страначка акција, и да очекује да ће је подржати и нестраначке личности, као и симпатизери других странака.

„Циљ је да покажемо режиму да се народ противи оваквом исходу“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се Народна странка залаже за наставак дијалога у којем би прво требало решавати имовинска питања, јер држава Србија, српске фирме, СПЦ, али и обични грађани имају значајну имовину на територији Покрајине, која је тренутно узурпирана.

„У решавању будућег статуса Косова и Метохије морамо се у преговорима држати Устава Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Све друго би било неодговорно и дипломатски нестручно. Али пре тога, мора се испреговарати заштита имовинских права, као гаранције за безбедност наших људи и наших светиња“, рекао је Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије.

Први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић рекао је у Нишу да режим шири пропаганду да би пристанак Србије на Косово у УН значио мир у региону, али да би Албанцима порасли апетити са независним Косовом, дефакто признатим од Србије, па би „бацили око и на југ централне Србије“.

„Такав споразум, штетан и понижавајући за Србију, не би могао да служи као база за мир и стабилност. Председник СНС-а Александар Вучић се својевољно одриче суверенитета државе. Данас Косово, сутра југ Србије, а у блиској будућности вероватно и Република Српска, на пример“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да нико није урадио више за независност Косова од Вучића, који је у последњих пет година предавао једну по једну надлежност Србије на северу Косова.

„Вучић је највећи заговорник косовске независности, а плаши нас да ће Албанци доћи до Врања за 20 година. Тиме нам шаље поруку да сами не можемо да се одбранимо“, рекао је Алексић.

Повереник Народне странке за Војводину Борислав Новаковић рекао је у Новом Саду да би напредњачки режим потписивањем споразума са Приштином добио подршку Запада за останак на власти и даље пљачкање Србије.

„Њихов останак на власти, не само да би значио дефинитиван губитак Косова и Метохије, већ би проблематизовао и Републику Српску, а уцењеном режиму, који пристаје на такву трговину виталним националним интересима, могли би да буду испостављани и исти захтеви везани за Санџак, Војводину…“, рекао је Новаковић.

Члан Председништва Народне странке и председник Градског одбора у Крагујевцу Александар Бабић рекао је у Крагујевцу да се Народна странка залаже за мирно и праведно решење косовског проблема, али да споразум на основу којег би “Косово” ушло у УН није компромис, већ капитулација.

"Позивамо грађане Србије да не наседају режимској пропаганди и да потпишу нашу петицију - јер један потпис мења све. Ми морамо да потпишемо, како би их спречили да потпишу велеиздају“, истакао је Бабић.