Народна странка

Народна странка: Трговина струјом на штету грађана и ЕПС-а

Народна странка: Трговина струјом на штету грађана и ЕПС-а

Народна странка саопштила је данас да је нестручно руководство Електропривреде Србије (ЕПС), од новембра 2018. године до јануара 2019. године, увезло електричну енергију у вредности од 80 милиона евра по најскупљој цени и тиме озбиљно угрозило финансијско пословање компаније, а није предузело ништа да трошкови буду мањи, иако је још летос било познато да неће бити довољно угља за производњу струје.

У Народној странци истичу да се половина од укупно произведене електричне енергије у Србији добија у термоелектранама „Никола Тесла“ (ТЕНТ) и да је још прошлог лета било познато да неће бити довољно откопаног квалитетног угља за планирану производњу струје.

„То је, наравно, скривано од јавности, и ништа није предузето ради правовременог и  дугорочног уговарања већег увоза електричне енергије или акција у јавности у циљу уштеде струје у зимском периоду. Овакве акције су пре власти садашњег режима биле редовне у кампањи ЕПС пред зимску сезону када се назирало да производња неће моћи да задовољи потрошњу“, навео је Предраг Живковић из Одбора Народне странке за енергетику у тексту објављеном на интернет сајту листа "Данас".

„ЕПС је током протекла четири и по месеца увозио електричну енергију по високој цени у децембру и јануару, а онда преко ноћи почео да извози по нижој цени у фебруару и марту. Поставља се питање да ли је реч о лошем планирању или о смишљеној акцији да фирме блиске режиму, које се баве трговином струје, остваре огроман профит на штету ЕПС-а и свих грађана Србије и да се велике суме новца слију у приватне џепове“, поручио је Живковић.

У Народној странци истичу да је такво пословање сигуран пут да се ЕПС као предузеће од стратешке важности по државу доведе до ивице провалије и просјачког штапа.

„Да ли је то и стварни циљ актуелне власти како би се у погодном тренутку поновио сценарио сличан ономе по којем је приватизован ПКБ? Упркос томе што је компанија направила велики губитак у пословању, што је пре свега заслуга дирекције за трговину електричном енергијом и дирекције за производњу, нико није сносио било какве последице, а највероватније ни неће“, навео је Живковић.

У ЕПС-у су од 2012. године на руководећа места постављани портпароли актуелне власти, учесници ријалити програма, чланови странака владајуће коалиције са купљеним дипломама, а за то је најбољи пример сам генерални директор ЕПС-а који је пре доласка у ЕПС држао печењару, закључио је Живковић.

 

Цео текст можете прочитати на сајту листа "Данас".