Народна странка

Боровић: Народна странка захтева хитно отварање досијеа тајних служби

Боровић: Народна странка захтева хитно отварање досијеа тајних служби

Народна странка захтева хитно отварање "досијеа тајних служби" и упутиће Влади Србије званичан предлог ради иницирања поступка за отварање досијеа, изјавио је данас председник Одбора Народне странке за правосуђе, адвокат Боривоје Боровић.

„Након саопштења да је председник Србије Александар Вучић раније прислушкиван, често незаконито и без решења, појавила се потреба да се упути захтев за отварање досијеа тајних служби. Овај захтев је понављан годинама, али ниједна власт није имала слуха за отварање досијеа“, навео је Боровић у писаној изјави.

Боровић је подсетио да су председника Народне странке Вука Јеремића недавно у Новом Саду пратили припадници службе безбедности и да је Јеремић објавио фотографију тих људи, а да власт није демантовала да је реч о службеницима Безбедносно-информативне агенције, и додао да службе на сличан начин прате и многе друге политичке неистомишљенике режима.

„У цивилизованом свету је апсолутно незамисливо да на чело службе безбедности буде постављен високи партијски функционер, који је још и потпуно неквалификован за то место“, навео је Боровић.

Боровић је истакао да тајне службе од 1945. године до данас незаконито прате и прислушкују све политичаре и уређују политички живот у Србији.

„Досијеи се хитно морају отворити да бисмо коначно били сигурни ко је у власти и опозицији сарадник тајних служби.  Оно што је опасно јесте да се и данас људи из опозиције, претпостављам и ја, налазе на мерама праћења и прислушкивања без одговарајуће законске процедуре“, навео је Боровић.

Боровић је подсетио да је и сам прислушкиван и праћен од 1991. године до 2000. године, често без решења председника Врховног суда, који је тада био надлежан да доноси таква решења.

„Након 2000. године уредбом Владе Србије омогућен је увид у досијеа, па сам видео да је мој досије садржао око 300 страна и прочитао сам га, иако је делимично био затамњен. Закључио сам да је велики број људи из опозиције, а не само из власти, сарађивао са тајним службама“, навео је Боровић.

Боровић је истакао да је „ово тренутак да се пред наредне изборе отворе досијеи, како бисмо коначно схватили да је политичка сцена у Србији у канџама тајних служби од 1945. године до данас“.