Народна странка

Новаковић: Одакле саветнику градоначелника Новог Сада 40 милиона евра?

Новаковић: Одакле саветнику градоначелника Новог Сада 40 милиона евра?

Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да ће Нови Сад, поред Телепске долине, ускоро добити још један комплекс луксузних стамбених зграда у који ће бити уложене десетине милиона евра, а инвестира их фирма у власништву супруге саветника новосадског градоначелника Милоша Вучевића, Слободана Милића Боцаре.

Новаковић је на конференцији за новинаре на градилишту „Телепска долина Гранде“ у Новом Саду рекао да је Милић “директна спона између Андреја Вучића, Вучевића и грађевинске и архитектионске мафије” у Новом Саду.

На том градилишту фирма „С Капитал д.о.о.“, у власнишву Милићеве супруге, гради стамбени комплекс од 41 зграде.

У „Телепској долини Гранде“ до сада је сазидано 17 зграда, а станови су у претпродаји.

Према подацима из катастра, „С капитал д.о.о.“ у свом поседу има укупно 300 парцела на територији града Новог Сада, а укупна вредност изградње нових стамбених насеља досеже до 40 милиона евра.

“Милић Боцара је посредник између Андреја Вучића и Милоша Вучевића са једне стране и урбанистичке грађевинске мафије са друге. Он ради уз њихову сагласност. Он обавља прљаве послове, мења спратност, предлаже промену регулационих планова и погодује инвестотрима широм новог сада”, рекао је Новаковић, и додао да то није први пример.

Режим у завршној фази, користи голу репресију против неистомишљеника

Упитан о списку организација и појединаца чије ће финансије проверавати Управа за спречавање прања новца, Новаковић је одговорио: „То је потпуно поражавајуће. Посао државе је да подстиче организације које прате токове прљавог новца и да ствара околности, правну и политичку културу која подстиче рад организација које брину о законитости и истражују незаконитости. Уместо да их подстиче, чува и негује, држава их кажњава и тиме поручује да је истраживање криминала кажњива ствар и да ће свако ко буде истраживао токове новца и криминала може да буде кажњен и може да му буде угрожен живот. То је поражавајућа порука. Уместо да се баве сумњивим пословима актуелне власти и сумњивим пословима уопште, они се обрачунавају са новинарима који покушавају аналитички и уз уважавање чињеница да неке ствари покажу јавности. То говори да је режим ушао у завршну фазу, јер користи голу репресију да би се обрачунао са политичким неистомишљеницима“.

“Никло је већ цело несеље ’Телепска долина’ на Адицама, у продужетку улице Десанке Максимовић. Овде смо у улици Марије Бурсаћ и ово насеље, које тренутно има 17 зграда, се зове ’Телепска долина Гранде’. У непосредној близини ове локације фирма „С капитал д.о.о. има 70 плацева. Увидом у РГз то нису једини плацеви, већ их има више од 300 на територији целог града”, навео је Новаковић, и истакао да је оквирна вредност пројекта око 40 милиона евра.

“Питам Милоша Вучевића одакле његовом саветнику 40 милиона евра? Како је фирма основана 2013. године са почетним капиталом од 1.000 динара дошла до 40 милиона? Како је то могуће”, упитао је Новаковић.

Новаковић је додао да је реч о разрађеном систему „посредовања” између државе, града и грађевинске мафије.

На том градилишту, упркос јасним правилима, није истакнута ниједна табла на којој се може видети ко је инвеститор, пројектант, нити која је спратност зграда.

Новаковић је навео да је то само само још један доказ да градски челници желе да сакрију да иза ових радова стоји фирма „С капитал“, упркос томе што имају све потребне дозволе за изградњу.

Он је истакао да ће од Агенције за борбу против корупције тражити да провери имовину Милића, као и његове супруге, која је формални власник „С капитала“.

Ово није први пут да Новаковић скреће пажњу јавности на спрегу Милића и града.

Крајем прошле године Новаковић је обелоданио да је неименовани узбуњивач из Градске куће тада поднео пријаву тужилаштву у којој су откривени “коруптивни послови градоначелника”.

Према наводима из пријаве, саветник градоначелника и његова супруга купују земљишне парцеле у тренутку када оне немају велику вредност. Милић затим, користећи свој утицај и уз подршку градоначелника, издејствује измене планских докумената и тиме парцелама, које потом откупљује град, вишеструко повећава вредност.
 

Преузето са сајта Нова.рс (nova.rs)