Народна странка

Новаковић: Брутална централизација спречава напредак, потребан нови Закон о локалној самоуправи

Новаковић: Брутална централизација спречава напредак, потребан нови Закон о локалној самоуправи

Председник Градског одбора Народне странке Нови Сад Борислав Новаковић изјвио је данас у Крагујевцу да је Србије најцентрализованија држава у Европи и да се после погубне напредњачке власти мора донети нови Закон о локалној самоуправи, који би укинуо грубу, круту и бруталну централизацију државе због које ниједна средина не може да напредује.

„Закон би имао три важне ставке – промену изборног система који ће обезбедити гласање за личност, а не за странку, прилагођавање политичког система и државних институција специфичностима градова и општина, као и обезбеђивање већих ингеренција и већих и издашнијих извора прихода општинам и градовима“, рекао је Новаковић на конференцији за новинаре Градског одбора Народне странке Крагујевац.

Новаковић је навео да се у већини европских држава од средстава која се убирају и сливају буџет локалним самоуправама враћа трећина, а у Србији тек десети део, и додао да је децентрализација, односно снажење локалних самоуправа један од начина да одбране од упостављања ауторитарног система.

„Када држава зависи од воље и зловоље једног човека, то је у овом случају Александар Вучић, не може бити напретка. Свака држава мора да почива на законима институција и због тога већ сада трба размишљати од поствучићевској Србији“, рекао је Новаковић, који је и бивши градоначелник Новог Сада.

Новаковић је навео да државе које имају разуђену друштвену структуру морају свој политички систем и државне институције да прилагођавају тој разуђености.

„У свим развијеним европским земљама постоје културне, историјске престонице. Пример за то су Сремски Карловци у Војводини и Опленац у Шумадији. Свака држава уочава оне регије, градове који заостају и чини све да стимулише њихов развој“, рекао је Новаковић.

На питање о кредитној презадужености Крагујевца, Новаковић је одговорио да је тај град узео три милиона евра кредита монтажно-демонтажну гаражу, и истакао да се гараже нигде у свету не граде из буџета.

„То је чист луксуз и разбацивање пара. Јавно-приватно партнерство је начин да се гради гаража. Распише се тендер, онај ко се јави примерено висини улагања, одређени број година ће рентирати ту гаражу и после ће је вратити локалној самоуправи. За грађане су важне две ствари – да имају квалитетну комуналну услугу и социјално прихватљиву цену“, рекао је Новаковић.

Новаковић је навео да има утисак да је градоначелник Крагујевца Радомир Николић тај управљање тим градом „добио на поклон од оца и да се понаша као дете које добије звечку“.

„Имам утисак да је звечка пукла и плашим се да град улази у неповратни процес задуживања из кога ће се тешко извући. Ако Николић настави тренд решавања градских проблема новим задуживањем Крагујевац нема шансе за опоравак“, оценио је Новаковић.

Повереница Градског одбора Народне странке Гордана Шошић рекла је да је буџет Крагујевца за 2019. годину обухватио сервисирање јавног дуга од 24 милиона евра, док је тај град јединствен пример у Србији у којем је градоначелник истовремено и већник за финансије.

Она је позвала Крагујевчане да у петак, 19. јула, у 18 сати дођу на трибину „Слободно на Тргу слободе“, која ће бити одржана на Малом амфитеатру на том тргу и на којој ће говорити и потпредседник Народне странке Здравко Понош.