Народна странка

Народна странка Београд: Пијаћа вода је важнија од профита инвеститора на Макишком пољу

Народна странка Београд: Пијаћа вода је важнија од профита инвеститора на Макишком пољу

Председница одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић изјавила је данас да је План детаљне регулације дела Макишког поља, који омогућава градњу 13.000 станова, политичка одлука заменика градоначелника Горана Весића, човека који је доказао да не воли Београд.

„Скупштина Београда усваја план два дана пред Нову годину. Фингирана је јавна расправа о плану, јер грађани нису могли да учествују, а све примедбе које су пристигле одбацече су као нелегитимне“, рекла је Марина Липовац Танасковић новинарима испред Сава центра, где је одржана седница Скупштине Београда.

"Ако се овај план реализује, догодиће се еколошка катастрофа, јер ће станови бити грађени на водоизворишту. Проблематично је и како су мењали норме и регулативе а нису узели у обзир ни саобраћајне потребе становника Видиковца, Петловог брда, Лабудовом брду и Цераку премештањем линије метроа у Макиш", рекла је Марина Липовац Танасковић.

Марина Липовац Танасковић је позвала је градоначелника Београда Зорана Радојичића да се "бар као здравствени радник огласи и каже да је вода народно богатство и да грађани не желе да пију воду из флашице у будућности“.

Испред Сава центра данас су се окупили активисти и чланови Народне странке из Београда који су носили транспаренте „Вода је важнија од профита“, „Ваздух сте затровали, воду вам не дамо“, „Вашу срамоту ни вода опрати неће“.

Њима су се прикључили и чланови Народне странке из Новог Сада који су носили заштитне маске и транспаренте на којима је писало „Види, Гари, не може“, што је слоган којим грађани протестују због намере новосадске власти да изгради „Нови Сад на води“.

Потпредседник Народне странке и председник Градског одбора Нови Сад Борислав Новаковић рекао је да је „Нови Сад на води“ катастрофалан пројекат, јер обала Дунава припада грађанима, а не грађевинској мафији.

„Обала служи искључиво за  спорт, рекреацију и туризам, а не за станогрању. Исти је модел градње ’Новог Сада на води’, ’Беогада на води’ и изградње станова на Макишком пољу, а то је коруптивна веза СНС-а са грађевинском и урбанистичком мафијом. Њима није стало до интереса грађана, него до профита који деле са мафијом“, рекао је Новаковић.

Председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине Александар Анђелковић изјавио је да је 61 одборник заједно са Гораном Весићем потписао пресуду којојм ће Београђани у будућности пити искључиво флаширану воду.

„Усвајањем Плана детаљне регулације Макишког поља уништен је београдски водовод. „Хвала” одборницима који су гласали за овај план, лично ће бити одговорни за све проблеме са водоснабдевањем које ће Београђани ускоро осетити. Профит је опет надвладао разум.Колико год да смо апеловали на градске функционере да се опамете и повуку овај штетни пројекат са дневног реда седнице, они су га свакако усвојили, кријући се иза завесе вируса корона“, рекао је Анђелковић.