Народна странка

Алексић: Буџет је доказ да нема реформи и борбе против корупције

Алексић: Буџет је доказ да нема реформи и борбе против корупције

Први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић оценио је данас да је Предлог државног буџета Србије за 2018. годину шести буџет власти Александра Вучића који "јасно показује да нема најављених реформи нити борбе против корупције".

"Буџет представља наставак погубне економске политике давања субвенција страним инвеститорима, а Србија остаје земља јефтине радне снаге у којој радници за 200 евра месечно 'плету каблове'", рекао је Алексић телевизији "Наша".

Алексић је навео да на снази остаје забрана запошљавања у јавном сектору која младе и стручне људе тера из Србије, а омогућава запошљавање само напредњачких кадрова.

"Повећање пензија није враћање на ниво из 2014. године, него предизборно повећање, које ће режим следеће године узети назад, јер је сада евро вештачки спуштен на 118 динара, а после Нове године ће се вратити на реалних 124 динара. Пензионерима би било боље да су сачували једнократну помоћ од 5.000 динара да плате нове намете и дажбине, јер ће струја озбиљно поскупети, а поскупеће и кафа због увођења акциза", рекао је Алексић.

Алексић је навео да је за стране инвеститоре предвиђено 12 милијарди динара и додао да субвенције често добијају сумњиве фирме који нису реални инвеститори, него је реч о прању новца.

"Компанија 14. октобар је пример пљачке државе под формом стране инвестиције. 'Прва петолетка' је пример како држава угрожава националне интересе, јер није било ниједног разлога да та фабрика оде у стечај", рекао је Алексић.

Објаснио је да су функционери СНС, по стечају, основали приватну фирму "Прва петолетка д.о.о" која је потписала нове уговоре са свим фирмама са којима је радила државна фирма, а од стечајног управника узели су у закуп хале, машине и опрему, док су репроматеријал, сировине и готове производе купили по десет пута нижим ценама.

"Онда су то препродали фирмама са којима су потписали уговоре. Цилиндар који су извозили у Иран и који на тржишту кошта 50 евра по комаду, они су са залиха куповали за шест евра по комаду, а раднике држе на уговорима о привременим пословима са минималним платама. То је озбиљан криминал у који је уплетен врх државе чија је то идеја била", рекао је Алексић.

Алексић је, поводом одлуке Народне странке да бојкотује ванредне локалне изборе у пет општина, истакао да је реч о вештачким изборима који су део кампање за београдске изборе и чији је циљ да покажу како Александар Вучић са својом свитом може да освоји 60 одсто гласова и да Народна странка не жели да учествује у Вучићевој кампањи.

Први потпредседник Народне странке је оценио да ће Синиша Мали бити кандидат СНС за градоначелника Београда и додао да је то човек са "највише афера".