Народна странка

[Видео] Алексић: Нестручни а подобни на челу Агенције за енергетику награђени платом од 2.500 евра

[Видео] Алексић: Нестручни а подобни на челу Агенције за енергетику награђени платом од 2.500 евра

Први потпредседник Народне странке и посланик у Скупштини Србије Мирослав Алексић каже да је власт предложила да у Савет Агенције за енергетику, која одређује цене цену струје, гаса и грејања у целој Србији, буду изабрани нестручни људи, који ће у наредних пет до седам година примати месечне плате од 2.500 евра до 3.000 евра.

Алексић је на седници парламента рекао да предлог за председника Савета Агенције и чланове тог тела касни јер су се Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије целе прошле године борили око поделе колача, односно о томе колико ће чланова савета припасти свакој од тих партија.

„Људи који раде у овим агенцијама примају абнормално високе плате. Плата председника Савета Агенције за енергетику је 3.000 евра, а плата чланова савета ће бити 2.500 евра“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да то значи да ће председник Савета Агенције током седам година мандата зарадити 250.000 евра, а чланови између 150.000 евра и 180.000 евра, у зависности од тога да ли ће им мандат трајати пет година или шест година.

 

Селаковић и Лончар утичу на именовање судија и тужилаца на вишим нивоима

Верујем да су предлози за избор председника судова и заменика тужилаца били без политичких интервенција, јер власт не занимају судије и тужиоци на нижим нивоима. На изборе на вишим нивоима судова и тужилаштава утичу генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и министар здравља Златибор Лончар, јер се ту одлучује о споровима у којима је велики новац. Нижи судови могу да буду независни, али су виши нивои судства под контролом власти.

 

„Они ће имати далеко веће плате од председника Републике и именованих и постављених лица у Србији. То показује комплетан бесмисао свега што ради СНС, јер Агенција за енергетику има велики значај пошто уређује тржиште нафте, гаса и електричне енергије.

Алексић је додао да су на тим тржиштима избијале разне афере са давањем и одузимањем лиценци.

„Ово је снажан утицај политике на тело које би требало да буде независно од политике и да контролише те области Агенција за енергетику је у мору других агенција међу најважнијим за сваког грађанина у Србији, јер она одређује цену струје и гаса, доноси тарифне системе за израчунавање цене грејања у целој Србији, преко лиценци уређује тржиште нафте и нафтних деривата, струје и гаса и тиче се и грађана и привреде“, рекао је Алексић.

Први потпредседник Народне странке је навео да је за председника Савета агенције, чији мандат траје седам година, предложен Дејан Поповић, који је радио у области рударства, а као државни секретар у Министарству рударства и енергетике бавио се углавном синдикалним активностима.

„Реч је о човеку који се бавио рударством и није имао много додирних тачака са енергетиком“, рекао је Алексић.

Алексић је рекао да је кандидат за члана савета социјалиста Александар Марковић, који је годинама харао СПС-ом, а сада је стекао услове за пензију.

„Он је вероватно стручан, годинама је обављао те послове и искусан је, али да ли је нормално да неко ко данас има 66 година буде именован на шест година и да се тај пензионер до своје 72. године бави тим послом? То не може да буде нормално у држави у којој имамо море незапослених људи и квалификоване за тај посао. Могао је да буде именован на краћи период, а могла је да буде именована и његова ћерка, која је такође запослена у агенцији“, рекао је Алексић.

Алексић је подсетио да СНС стално говори како има много људи и 600.000 чланова, али поставља човека који има 66 година да у наредних шест година обавља функцију члана Савета Агенције за енергетику.

„Кандидаткиња за чланицу савета је и Надица Рајаков, која се не може похвалити искуством из области енергетике, има мало додирних тачака, али не испуњава законске услове, јер се бавила заштитом на раду, базама података и вештачењима и другим областима, које немају додирних тачака са гасом, струјом и нафтом“, рекао је Алексић.

Алексић је рекао да Надица Рајаков обавља више функција, међу којима је и функција председника Наџорног одбора ЈКП „Грејање Панчево“, што нема везе са пословима Агенције за енергетику.

Она је и чланица Управног одбора Боксерског клуба „Професионалац Панчево“, чланица Скупштине Привредне коморе Србије и разних групација, стручних тимова, парламентарних, члан Привредног савета Града Панчева…
„Очито је да она има времена и капацитета да обавља још један овако важан посао“, рекао је Алексић.

Први потпредседник Народне странке рекао је да је кандидаткиња за чланицу савета Дејана Стефановић Костић, која је била помоћница градоначелника Ниша, позната по томе што је њен супруг оптужен за корупцију у предмету вредном 660.000 евра, па је и ту реч о врло проблематичном постављењу.

„Кандидат за члана Савета Агенције за енергетику је Горан Петковић, садашњи члан тог тела, који има посебно занимљиву биографију за обављање овог посла и вероватно нема услова за избор на ову функцију, а и приликом његовог првог избора било је спорно да ли може бити изабран“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Петковић завршио Правни факултет, био је директор хотела, радио је у секретаријату за пољопривреду, имао звање саветника и помоћника министра, радио је на аграрном буџету, а у биографији је навео и „учествовање у мукотрпном и сложеном раду за време санкција од 1992. године до 1996. године“ на припреми израде енергетских биланса Србије за пољопривреду, прехрамбену индустрију, јер „енергената није било ни приближно потребама“.

„Петковић је, дакле, делио нафту током санкција и сматра да је то довољно да буде члан Савета Агенције за енергетику“, истакао је Алексић.

„Предлажем предлагачу да се не брука и да повуче предлог из процедуре и да предложи стручније, способније и квалификованије људе како не би даље урушавао институције државе Србије“, рекао је Алексић.

Алексић је подсетио на обећање Српске напредне странке из 2012. године да ће смањити број агенција са 136 на 50, али да се до данас не зна ни тачан број агенција нити је њихов број смањен, и додао да је то још једно од многих неиспуњених обећања СНС-а.

„Власт наставља да се игра државом, а то је почела 2012. године и до данас не зна да одговори колико има агенција, колике су плате запослених и ко су људи који тамо раде, дошла је на крилима обећања да ће се обрачунати са корупцијом“, рекао је Алексић.