Народна странка

Јеремић у дуелу Чедомиру Јовановићу: Ви сте оличење изневерених очекивања 5. октобра

Јеремић у дуелу Чедомиру Јовановићу: Ви сте оличење изневерених очекивања 5. октобра

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да би протестима који се шире Србијом требало дати нову енергију, поједноставити захтеве и дати конкретан рок властима да их испуни, а да се, ако то не учини до тог рока, људи из целе Србије окупе испред зграде Председништва Србије, одакле су „сви проблеми и почели“.

„Након три месеца игнорисања и понижавања стотине хиљада грађана који протестују широм земље, са Александром Вучићем може да се разговара само о једном питању – о условима за одржавања потпуно фер и поштених избора на свим нивоима. Не сме бити омекшавања, нити било какве нагодбе са Вучићем. Ово је питање опстанка правне државе и најважнији предуслов да у Србији за нашег живота изградимо европско друштво, поштујући наше специфичности и наслеђе“, рекао је Јеремић телевизији Н1 у дуелу са председником Либерално демократске партије Чедомиром Јовановићем.

Председник Народне странке је, поводом преговора о евентуалном уједињењу више партија у Демократску странку, рекао да није био укључен у те разговоре, јер Народна странка није настала цепањем из ДС, и колегама из опозиције пожелео успех и све најбоље, додајући да се од почетка залагао за обједињавање опозиционог фронта, што је битан предуслов за успех отпора Вучићевом режиму.

Јеремић је оценио да Јовановић и Вучић имају исте ставове о решавању косовског питања, али да је Јовановић „поштенији“, јер се отворено залаже за признавање Косова и Метохије, док Вучић о томе “тајно преговара по париским кафанама са председником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем".

Јовановић је рекао да 20 година „говори истину“ о Косову због које је изложен линчу и да уопште не води рачуна ни о Вучићу ни о Јеремићу.

„Ви сте, господине Јовановићу, у последњих 20 година један од најупечатљивијих симбола изневерених очекивања 5. октобра. Вас са пуним правом значајан број грађана види као некога у кога се слива све што је људе разочарало у демократским променама - енормно богаћење у политици преко компанија у стечају, џипове, Бебу Поповића и Шилерову. Зато имате 0,2 одсто гласова на изборима“, рекао је Јеремић.

Јовановић је током дуела говорио неповезано и крајње нервозно, викао је на Јеремића, вређао га и обраћао му се на “ти”.

„Тон којим се изражавате и речник који користите је одраз онога што се у Србији променило у последњих шест година. Ви сте пре шест година заступали исту политику коју заступате и сада, али се нисте драли у студију и говорили неконтролисано, нисте били агресивни. Ова година и 2013. година су врло различите године. Сада је Србија, по међународним извештајима, само 'делимично слободна' земља, а не 'слободна', као што је била тада. Дотерало је цара до дувара, овде више не може да се живи нормално сем ако нисте на власти или блиски власти као Чедомир Јовановић“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да он годинама не може да говори на телевизијама са националном фреквенцијом, иако је лидер парламентарне странке, док Јовановића, који предводи странку са подршком од 0,2 одсто гласова, која више чак нема ни званичну интернет страницу, редовно позивају да гостује.

„Вама је то омогућено, иако сте на бирачком месту на којем са супругом гласате на београдским изборима добили само два гласа, јер заступате исту косовску политику као Вучић и залажете се за независност Косова и Метохије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да се Јовановић, који има изузетно критичан став према бојкоту парламента, годину и по дана није појављивао на седницама скупштине, да би се онда појавио 28. новембра 2018. године, баш када су почели протести.

„Као да је неко притиснуо дугме, и ви сте се појавили у парламенту“, рекао је Јеремић.