Народна странка

Јеремић: Русија подржава Србију, али Путин презире Вучића

Јеремић: Русија подржава Србију, али Путин презире Вучића

Председник Народне странке је, гостујући у емисји Интервју медијске куће Центар, истакао да је однос режима Александра Вучића према Русији лицемеран и неискрен, упркос подршци коју Москва пружа Београду.

„Ова власт се потпуно сервилно односи према Западу. Зато Путин гаји лични презир према Вучићу, што је у више наврата показао начином на који је са њим пред камерама разговарао у Москви. Путин у Вучићу с пуним правом види све карактерне особине Мила Ђукановића и због тога му уопште не верује”, рекао је Јеремић.

Он је указао на утицај који међународни чиниоци традиционално имају приликом промена владајућих структура на Балкану.

„На овим просторима успостављање и промена власти се никада у историји нису догодили у потпуности изоловано од страног фактора. Комбинована снага унутрашњег и спољног притиска промениће и ову корумпирану власт“, констатовао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је једна од највећих лажи, коју председник Србије и његови сарадници пласирају о њему, та да је преместио питање Косова из Уједињених нација у Европску унију.

„Да је то истина, Русија не би и даље имала право вета по питању статуса Косова. Још од 1999. статус Косова је регулисан искључиво резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, како ће и остати све док званична Србија не одлучи супротно, на пример тако што потпише некакав споразум о ‘разграничењу’ са Албанцима”, казао је председник Народне странке и додао да је Вучић својом нестручношћу и бахатошћу себе довео у ситуацију да ће му у 2019. тражити да преда много више од онога што је планирао.

„Ако допустимо Вучићу да почини велеиздају тиме што ће потписати споразум који омогућује Косову чланство у УН, то неће бити последња ствар коју ће он бити спреман да преда зарад опстанка на власти. Након тога иде покушај развлашћивања Републике Српске у оквиру БиХ, па интеграција Србије у НАТО“, поручио је Јеремић.

Коментаришући протесте у Београду, он је навео да су у питању и грађански и национални протести.

„Протести су превазишли побуну политичке опозиције. Протестују сви којима је доста овакве власти. Људи су шетали и у Куршумлији, а верујем да ће ускоро демонстрације прерасти у свенародни покрет који ће однети зло које нас је снашло“.

Он је подсетио и на повезаност власти са организованим криминалом.

„У врху Министарства унутрашњих послова налазе се људи који су директни експоненти организованог криминала, на челу са државном секретарком Дијаном Хркаловић и њеном преторијанском гардом, која је повезана са најогрезлијим криминалцима у Србији“, рекао је Јеремић.

„Свака земља на свету има мањи или већи проблем са организованим криминалом, али ретко која криминалце има на највишим позицијама у држави. До скоро је у нашем региону таква била само Црна Гора, али данас тим путем галопира и Србија. Ако дозволимо да се оконча прилично поодмакао процес срастања државе са организованим криминалом, бојим се да ће власт постати несмењива без употребе силе“, закључио је Јеремић.