Народна странка

Б. Новаковић: Отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу

Б. Новаковић: Отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу

Поштовани господине Вучићу,

Обраћам Вам се као актуелном и акутном председнику Србије, у својству бившег градоначелника Новог Сада, а у намери да Вас упозорим на тренутну ситуацију поводом отварања Жежељевог моста.

Нови Сад је без Жежељевог моста остао пре деветнаест година. Од тада, до данас, наш град  не функционише нормално у саобраћајном, комуналном и урбанистичком погледу. Уговор који је потписан са шпанско-италијанским козорцијумом Азви-Хорта Кослада-Тадеи, 24.01.2011.године, обавезивао је извођача радова да мост на употребу преда Новом Саду за 32 месеца, дакле у новембру 2013.године.

Завршетак радова касни безмало пет година, али ни то очигледно није довољно – обнова моста са приступним саобраћајницама у потпуности је завршена у јуну месецу ове године, али мост још увек није пуштен у саобраћај! Грађани Новог Сада таоци су одлуке да буде „свечано отворен“ када то буде одговарало неколицини бриселских и српских политичара, који у својим агендама никако не могу да пронађу обострано прихватљив датум, јер су испланирали своје годишње одморе.

Док се ми топимо на асфалту у километарским колонама, они и Ви се брчкате у мору, а прекопотребан мост који смо толико дуго чекали отворићете препланулог тена и навежбано оптимистичких осмеха почетком септембра!

Новосађани морају да сачекају датум који се уклапа у Ваш распоред и програм који подразумева и десетине хиљада присталица из целе земље који ће организовано допутовати у Нови Сад и одушевљено, уз сендвич и воду, поздравити свога вођу. Чека се датум који погодује Вашем већ виђеном сценарију по коме у присуству бриселских званичника демонстрирате како чврсто и непоколебљиво идемо у правцу ЕУ. Исте оне у коју никада нећемо стићи, јер сте управо Ви срушили мост владавине права, медијских слобода и стабилних политичких институција, који у ЕУ води.

У својој вишевековној историји Нови Сад није доживео овакво понижење. Овај шамар, господине Вућићу Вам Нови Сад неће опростити!

И на крају, као бивши градоначелник Новог Сада, за ког грађани знају како је у сличним  ситуацијама поступао, напомињем да би се у свакој нормалној држави плански одвојио моменат пуштања моста у саобраћај, од организовања пригодне свечаности поводом завршетка радова на обнови моста. То би омогућило да два месеца Новосађани, и сви други који саобраћају на Коридору 10, могу да користе Жежељев мост. Знам да Вама та информација ништа не значи, јер ваша ароганција која увек иде на штету народа је непромењива. Али, власт јесте господине Вучићу. Ничија није горела до зоре.

 

Борислав Новаковић
Повереник Народне странке за Нови Сад и бивши градоначелник Новог Сада