Народна странка

Алексић: Опозициони протест у Скупштини је последица насиља које спроводи режим

Алексић: Опозициони протест у Скупштини је последица насиља које спроводи режим

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић истакао је да је ноћни протест у Скупштини последица насиља које, колико опозиција, толико и грађани Србије трпе од стране режима.

„Очигледно је да нешто крију и да говоре неистине чим се  плаше расправе о најважнијем законском акту који уређује животе свих грађана Србије у наредних 12 месеци“, рекао је Алексић.  

Он је истакао да на излагања опозиционих посланика одговоре не даје министар Синиша Мали, већ то чине СНС посланици као што су Мартиновић и Орлић кроз вербалне нападе и увреде да би потрошили време.

„Грађани Србије су жртве вишегодишње погрешне економске политике која је узимала новац од свих категорија становништва и потпуно осиромашила Србију. Да би се власт похвалила суфицитом, она не улаже у путеве, пруге, обданишта и сл“, рекао ие Алексић и додао да развијене земље теже да имају уравнотежен однос прихода и расхода.

Он је подсетио и да је јавни дуг 24,2 милијарде евра, а пре него што је СНС дошао на власт јавни дуг износио је 15 милијарди евра.
Коментаришући раст бруто друштвеног производа, Алексић је рекао да је Србија на зачељу у Европи по расту бдп-а који је сличан једино Туркменистану.

„Просечна плата у Србији није 500 евра које Вучић обечава веч неколико година, већ 405 евра, према подцима за статистику, али тај просек вуку озбиљна предузећа“, рекао је он и додао да грађани са југа Србије не примају плате ни приближно толике.

На изјаве власти да је за пољопривреду повећан буџет за 17,6 % или 7,6 милијарди евра, Алексић је рекао да „заборављају да баш 7 милијарди дугују пољопривредницима за неисплаћене субвенције чиме се у ствари буџет смањује“.

"Данас Србијом не владају закон и право, већ криминални клан и од тога морамо сви заједно да се одбранимо“, поручио је Алексић.


Народна посланица и председница Форима жена Народне странке Дијана Вукомановић истакла је да је Скупштином одзвањала реченица председавајућег Верољуба Арсића која је гласила „Да ли неко жели реч? Не“.

„Ми смо овде овде да говоримо јер Маја Гојковић није успела или није сматрала да је потребно да обезбеди присуство већег броја министара или председнице владе“, рекла је Вукомановић и додала да то показује какав однос власт има према Закону о буџету и грађанима Србије уопште. 

„Овим предлогом буџета поново се грађани деле на добитнике и губитнике, с тим што су знатно смањена средства у пољопривредном фонду, војном, стамбеном, државном правобранилаштву, високом савету судства, агенцији за борбу против корупције“, рекла Вукомановић и додала да није ништа предложено да се помогне породиљама.

Посланици опозиције су ноћ провели у Скупштини Србије у знак протеста јер немају могућност да нити представе, нити дискутују о својим амандманима на Предлог закона о буџету.