Народна странка

Алексић: Држава наставља да пљачка грађане

Алексић: Држава наставља да пљачка грађане

“Још једно поскупљење горива доказ је да држава наставља политику пљачке грађана и стварање лажног суфицита преко њихових леђа”, рекао је први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић поводом поновног поскупљења горива.

Алексић додаје да је за високу цену горива  одговорна искључиво власт која неће да смањи акцизе на гориво

“По сваком литру бензина које грађани купе на пумпама Србије  држава узима преко 83 динара, а по свакој литри дизела преко 86 динара и ту није крај…. Држава од грађана узима новац и кроз акцизе на кафу, дуван, алкохолна пића, али и кроз рачуне за струју, а онда се представници власти појаве и кажу грађанима “Радујте се, биће повећања плата и пензија!”. То је шибицарење, а не вођење државе и економске политике”, каже Алексић.

Он подсећа да је од када је напредњачки режим дошао на власт просечна пореска стопа порасла за 13,6 %, да је ПДВ скочио са 18% на 20% , да је уведена акциза на струју од 7,5%, а да календар акциза указује да ће, уз цену горива, и цена кафе и цигарета, додатно расти. Уз све то, подсећа Алексић, владајући режим је државу за седам година задужио за 10 милијарди евра.

“ Оваква политика ће можда довести до тога да се грађани Србије, поред свега чега су се већ одрекли, одрекну и кафе и цигарета. Ближимо се моменту када ће грађани Србије на разноразне акцизе, порезе и прирезе дати и последњи динар из сламарице. Тада ће, нажалост касно,  свима постати јасно да нас оваква економска политика води ка потпуном колапсу економског система”, рекао је Алексић.

Први потпредседник Народне странке подсетио је да је министар финансија Синиша Мали у јуну месецу изјавио да “Влада размишља о смањењу акциза на гориво” и поставио питање колико дуго ће још трајати тај процес размишљања уз констатацију да осиромашени грађани немају много времена за чекање.

Народна странка још једном позива владајући режим да смањи акцизе на гориво као и друге таксе и прирезе који додатно оптерећују кућне буџете већ осиромашених грађана.

 

Мирослав Алексић

Први потпредседник Народне странке