Народна странка

Јеремић: Окупација у Србији улази у терминалну фазу

Јеремић: Окупација у Србији улази у терминалну фазу

„Налазимо се пред великим опасностима уколико се не одупремо окупацији која је почела да улази у своју терминалну фазу“, упозорио је Вук Јеремић на трибини Савеза за Србију одржаној у Лесковцу.

Он је указао да садашњост и будућност Србије, у многоме, зависе од утицаја спољних сила.

„Немојте заборавити да је историја Балкана, из светског угла, заправо историја односа и сукоба међународних актера на овим просторима. Историје малих народа, попут нас, су приче о њиховим успонима и падовима, тријумфима и трагедијама, али оне су увек у контексту односа великих империја које су имале интересе на овим просторима“, подсетио је Јеремић и додао да се Србија у сличним околностима и данас налази.

Јеремић је указао да се у наредном периоду може очекивати нови талас миграната, али да им Европа овај пут неће дозволити да стигну до њихових престоница, те да она Србију под Вучићевом влашћу види као неку врсту „живог зида“ насупрот опасностима које јој прете са Блиског истока.

 

„Ако се неко некад запита због чега Европа данас нема очекивани степен критике у вези онога што се дешава у Србији, одговор добрим делом лежи у томе. Европа овај простор тренутно доиживљава као бедем. Ја за тако нешто не могу да их кривим, јер поредак који имамо у Србији ни за шта боље и није. Ако имате неоколонијалну управу и диктатуру која све више поприма фашистички карактер, онда за нешто боље заправо и нисте“ указао је Јеремић.

 

Председник Народне странке рекао је и да су у таквим околностима промене неопходне, али  и да не треба гајити илузије да ће се оне догодити уколико „спољни фактор“ буде томе супротстављен.

Он је истакао и да је „есенцијални предуслов“ да свет почне да размишља о алтернативи режиму Александра Вучића био уједињење опозиције.

„Све док није било јединственог ентитета који стоји са друге стране овакве, наопаке, власти нико озбиљан у свету није хтео са вама да разговара. И ту лежи један од разлога због чега је било апсолутно неопходно направити Савез за Србију, који су људи на власти на све начине покушали да сломе, али је данас јасно да у тој намери нису успели“, рекао је Јеремић.

Он је додао и да ће се на питању Косова, у наредних три до шест месеци, ломити судбина режима Александар Вучића и данашње генерације грађана Србије.

 

„У овом тренутку у коначној су фази тајни преговори о томе где треба да прође, не више административна линија разграничења, већ званична међудржавна граница између Србије и будуће ’Републике Косово’, чланице Уједињених нација. Тај крајњи циљ преговора се може догодити само уз званичан потпис Београда. Али ако се то догоди, Александар Вучић себи неће дозволити судбину Слободана Милошевића који је након што је потписао Дејтон убрзо престао да буде ’фактор мира и стабилности’. Он се неће зауставити, након што пређе мост косовске издаје“, рекао је Јеремић и додао да ће Александар Вучић тада моментално кренути у разградњу Републике Српске.

 

„Он ће тада рећи међународној заједници, обећао сам вам Косово пре шест година, нисте веровали али то сам потписао и хајде да сада ’решавамо’ Републику Српску. За то ће ми требати пет година, али немојте ме у међувремену оптерећивати ’ситницама’ као што су владавина права, слобода медија или разбијена глава Борка Стефановића. Е па неће моћи! То му нећемо дозволити, не само зато што је то акт велеиздаје, већ зато што од тога зависи будућност наше деце”, поручио је Јеремић.