Народна странка

Јеремић о убиству Оливера Ивановића: Србија на прекретници, напредњачки режим мора да оде

Јеремић о убиству Оливера Ивановића: Србија на прекретници, напредњачки режим мора да оде

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас, поводом убиства Оливера Ивановића, да је Србија једина држава у Европи у којој се догађају ликвидације лидера опозиције и да је земља на прекретници.

„Ово је јако озбиљан тренутак у којем би сви требало да се тргнемо и упитамо се куда све ово води и да ли је могуће променити околности у којима живимо, безбедносне, вредносне, економске и све друге, ако не дође до озбиљних промена на челу државе“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић је истакао да је убиство Ивановића 30. професионално убиство у Србији у последње две године, од којих ниједно није разрешено, али и прво политичко убиство „тог профила“ од убиства Зорана Ђинђића пре 15 година.

„Ивановић је последњих шест месеци и више брутално сатанизован у режимским медијима. Овакве ствари се дешавају када се успостави култура насиља и агресије који се пројектују са самог врха државе и када се успостави процес систематске криминализације друштва. Сличан процес је једним делом довео до околности у којима је убијен Ђинђић“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је подсетио да је Ивановић преко режимских медија називан издајником, криминалцем, убицом и цртана му је мета на челу, а исти људи који су ронили крокодилске сузе над Ивановићевим одром су га називали најпогрднијим именима.

„Председник Србије Александар Вучић је после убиства Ивановића одржао застрашујућу конференцију за новинаре на којој је политичке противнике назвао бедницима, несрећницима, пљачкашима, лажљивим психопатама. Уместо да позове на мир и прибраност и покаже одлучност да се злочинци пронађу и одговарају, он је блатио политичке противнике. Управо такав начин понашања самог државног врха је довео до атмосфере у којој се наручује убиство опозиционог лидера“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је север Косова у потпуности препуштен криминалним бандама које своју делатност шире и по осталим деловима Србије, а, по наводима изнетим у јавности, на челу криминалног удружења је Милан Радојичић.

Председник Народне странке је истакао да би „све могло да се отргне контроли ако се томе не стане на пут“.

„Да ли постоји контрола над криминалним бандама у Србији? Ако се у последње две године догоди 30 професионалних убистава, изведених слично као убиство Ивановића, да ли је то тренутак да министар унутрашњих послова поднесе оставку? Да ли полиција контролише безбедност“, упитао је Јеремић.

Јеремић је додао да не види да је покренут било какав озбиљан напор за откривање убица Ивановића.

„Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић се жали како Приштина одбија да сарађује, а влада у Приштини постоји зато што је Српска напредна странка кроз Српску листу ступила у коалицију са Рамушем Харадинајем. Ако сте полуозбиљни, онда ћете рећи да косовска влада због одбијања сарадње у року од 48 сати неће имати већину у парламенту“, рекао је Јеремић.

 Јеремић је навео да ће његов Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) данас угостити председника америчког Савета за спољне односе Ричарда Хаса, једног од најутицајнијих људи на планети, а да је Вучић одбио да прими Хаса само зато што му је председник ЦИРСД-а домаћин.

„Тако се понашао и Слободан Милошевић, који је бахато одбијао да прима стране званичнике, поготово из Америке. Вучић се, иначе, снисходљиво понаша према странцима, али овога пута је то било јаче од њега и такво понашање ће му доћи главе у политичком смислу“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом предстојећих београдских избора, рекао да је опозициона листа чију окосницу чини и Народна странка и чији је кандидат за градоначелника Драган Ђилас има највише шансе за победу и позвао све који желе промене да гласају за ту листу на којој су, поред Народне странке, и Покрет слободних грађана, Левица Србије Покрет за преокрет и синдикат Слога.

„Ми се својих кандидата не стидимо и имаћемо своје најбоље људе на листи, оне чија имена нешто значе и чије су биографије гаранција да ће одговорно и поштено водити гад. То су људи који ће седети у градској скупштини, док су на листи СНС кључни људи на листи гурнути доле, као да их се стиде, а на врху су лекари, балерине... од којих су неки јавно рекли да неће седети у градској скупштини“, рекао је Јеремић.