Народна странка

Вучинић: Ослободити правосуђе утицаја извршне власти

Вучинић: Ослободити правосуђе утицаја извршне власти

Бивши судија Специјалног суда Владимир Вучинић, сада адвокат и члан председништва Народне странке изјавио је да ће та странка на чијем челу је Вук Јеремић, "када дође на власт показати да правосуђе може да функционише самостално".

"Кад дођемо на власт показаћемо да правосуђе може да функционише самостално", рекао је Вучинић у "Новом дану" Телевизије Н1 и додао да је 25 година радио у правосуђу а да је последње три године покушао да правосуђе одбрани изнутра, поготово од притисака.

"Сад сам у другачијој ситуацији, покушаћу са људима са којима сам се удружио у оквиру Народне странке да дођем у позицију да браним правосуђе споља", рекао је Вучинић и додао да је једно од програмских начела странке да се правосуђе ослободи утицаја извршне власти, свих притисака системским и другим изменама закона.

Одговарајући на питање зашто се одлучио за Народну странку, Вучинић истиче да Вук Јеремић има импозантно дипломатско искуство, као и да је у оквиру програмских начела и у разговору са људима из странке пронашао заједничке идеје.

"Надам се да ћемо успети неке ствари да променимо на боље, поготово кад је реч о правосуђу", рекао је он и додао и да политика мора да изађе и из струковних удружења.

Вучинић је рекао да је очекивао негативну кампању кад је он у питању од тренутка кад је одлучио да се политички ангажује.

"Моје уставно право, као и сваког грађанина, је да се удружујем у политичке организације, видите колико у Србији нема демократичности да се то прими нормално. Износе се грубе неистине у вези са мојом бившом каријером", рекао је Вучинић.

Он је додао да поједини медији покушавају да га дискредитују и то они који доживљавају политику Народне странке као политичке противнике и непријатеље.

"Конкретно, из актуелне политике, из Српске напредне странке, руководства неког и из правосуђа, мислим на људе који су и даље некоректни у том смислу", објашњава Вучинић.

Вучинић је био судија Специјалног суда. Судио је у процесима од изборних крађа под Слободаном Милошевићем, преко побуне Јединице за специјалне операције и суђења Дарку Шарићу до власника Делта холдинга Мирослава Мишковића.

Високи савет судства преиначио је недавно одлуку о јавној опомени коју је претходно изрекао Вучинићу због дисциплинског прекршаја и одбацио предлог да се против њега води поступак.