Народна странка

Ковачевић: Влада Србије да хитно санира сточарску производњу у Србији

Ковачевић: Влада Србије да хитно санира сточарску производњу у Србији

Председник Одбора за привреду и предузетништво и члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић позива Владу Србије на хитну интервенцију санирања сточарске производње у Србији “која за последњих 25 година никада није била гора, а бројчано стање животиња у узгоју никад није било ниже на шта смо упозоравали још крајем фебруара”.

“Тражимо хитну субвенцију сточарима ради санације досадашњих губитака, житарице за стоку из робних резерви и гарантовану нормалну откупну цену живе мере која покрива трошкове производње, а то је данас 180 дин/кг живе мере. У противном следи затварање свих фарми у Србији”, рекао је Ковачевић.

Он је истакао да “несмотрен извоз житарица и катастрофална попустљивост приликом издавања дозвола за увоз свежег меса и њених сортимената из иностранства пред истеком рока трајања домаћа газдинства и српске сељаке гурају у банкрот”.

“Сточна храна и житарице су скупље и до 100 одсто у односу на нормалне цене (соја износи 92,40 дин/кг са пдв-ом а била је 42 дин/кг). Историјски највиша цена кукуруза икада забележена је била у септембру 2012. год. И износила је 27,30 дин/кг. Ових дана се кукурузом трговало по цени од 29 дин/кг. И све остале сировине које чине саставницу за сточну храну никад скупље нису биле”, казао је Ковачевић.

Он је додао да сточари трпе значајне губитке и до 60 евра по једном товљенику.

“Прасад због тога нису ником занимљива за откуп јер тов свиња доводи до катастрофалних губитака. Од 10 фарми у Мачви које су се бавиле узгојом свиња 8 престаје да ради или чека неко боље време. Говедари немају коме да предају бикове, а јагњеће месо, због смањене домаће тражње, нема купца. Ни печењаре више немају своје наруџбине које су представљале брз и свеж прилив новца сточарима. Живинари прескачу нови турнус узгоја пилића због претрпљених губитака”, објаснио је Ковачевић.

Према његовим речима, месо које грађани купују у маркетима више неће бити домаће, већ увозно, а све то због “катастрофалне аграрне политике”.

“Увози се, а нарочито за прераду месо које је пред истеком рока трајања. Домаће месо, свеже, провереног квалитета, неће бити доступно убудуће. Питамо се да ли је оваква непријатељска аграрна политика државе према сопственом сељаку дошла и као последица несмотрене продаје јефтине земље странцима који житарице износе из Србије”, поручио је Ковачевић.