Народна странка

Ковачевић: Новац дати само домаћим, а не страним хотелијерима

Ковачевић: Новац дати само домаћим, а не страним хотелијерима

Председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво Владимир Ковачевић изјавио је да нови пакет мера који је држава представила није добар јер је усмерен само на одређене хотеле

“Држава треба да субвенционише домаће произвођаче, а не да новац даје хотелима као што су Хајат, Хилтон, Холидеј Ин, Радисон и сл. Било да су део ланца великог страног система или да су део франшизе, о њима треба да се брину мајке компаније у седиштима њихових земаља”, рекао је Ковачевић. 

Он је додао да поменути хотели током пандемије ни у једном тренутку нису спустили цене својих услуга.

“Који је њихов допринос борби за сопствени опстанак? Сви привредни субјекти су већ добили помоћ по сваком запосленом, па и хотелијери. Новац сада треба усмерити само домаћим хотелима”, рекао је Ковачевић и додао да новац не сме бити дат ни хотелијeрима “који су део великог бизниса домаћих тајкуна”.

Ковачевић је подсетио да секторски утицај туризма и хотелијерства на БДП Србије није већи од 3 одсто.

“Хоће ли скоро 1,3 милијарде динара покренути нешто у буџету на боље кроз наплату пореза и доприноса, и тиме сутра помоћи исплати зарада лекара, учитеља или пензија? Шта је са осталим делатностима погођеним социјалним дистанцирањем попут биоскопа, позоришта, играоница, превоза путника и др? Колико новца ће држава издвојити за њих? упитао је Ковачевић.

Председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво закључио је да се оваквом мером само подилази градским хотелијерима – симпатизерима власти уз обилато кредитно задуживање.

„У првом реду ту мислим на миљеника власти, власника хотела Мона Томислава Момировића“, рекао је Ковачевић.