Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Влада предлаже опасан Закон о пресађивању људских органа, а нико не говори о „жутој кући“ у којој су Србима узимани органи за трансплантацију

Санда Рашковић Ивић: Влада предлаже опасан Закон о пресађивању људских органа, а нико не говори о „жутој кући“ у којој су Србима узимани органи за трансплантацију

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је да је Народна странка против претпостављене сагласности сваког грађанина да буде донор органа, предвиђене Предлогом закона о пресађивању људских органа, јер то веома опасно и могло би да отвори пут „мафији, корупцији и сафарију на људе“.

„Не мислим да ће неко да трчи по Србији, убија људе и продаје органе, али ми још имамо нерешен проблем несталих беба. Не можемо ништа да урадимо по том питању, деца су украдена, однета из породилишта. То нису урадили ни радници, ни сељаци, то су, нажалост, радиле наше колеге лекари и други здравствени радници“, навела је Санда Рашковић Ивић у писаној изјави.

Потпредседница Народне странке је истакла да је већину лекара и медицинског особља чине добри људи, посвећени свом послу, али је довољно да постоје „један или двојица таквих лоших и цела ствар падне у воду“.

„Србија је прилично неуређена и има доста криминала и трансплантација органа, која је сама по себи изузетно хумана и племенита ствар, могла би да се претвори у сафари на људе, уколико немамо неки систем који ће који ће то заиста да спречава“, додала је Санда Рашковић Ивић.

Она је навела да је у САД једном члану породице Рокфелер чак седам пута трансплантирано срце.

„Како поверовати у поштене намере баш свих и баш у сваком тренутку, поготово ако знамо да су људи кварљиви и да нисмо направили систем који би могао да осигура потпуно безбедност људи који су донори органа, а поготово код претпостављене сагласности“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Потпредседница странке Вука Јеремића додала је да је у државама чланицама Еуротранспланта то питање решено на различите начине, па тако у Немачкој и Италији не постоји претпостављена сагласност, док постоји у Хрватској, Аустрији и Шпанији.

„Наша посланичка група је уложила амаднмане на закон о трансплантацији, јер сматрамо да је претпостављена сагласност јако опасна“, навела је Санда Рашковић Ивић.

Она је истакла да се залаже за промоцију донаторства органа и да је као психијатар радила у тиму за трансплантацију.

Санда Рашковић Ивић упитала је јуче у Скупштини Србије и да ли ће председник Србије Александар Вучић у разговору са председником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем поменути злочине у „жутој кући“, у којој су Србима узимани органи за трансплантацију.

„Тачи је, према извештајима и налазима Дика Мартија, имао везе са трансплантацијом српских органа у ’жутој кући’. Нико не каже да је Тачи ту био главни, али је свакако окретао главу на другу страну“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

У име Владе Србије, министар здравља Златибор Лончар на то је одговорио да председник Србије Александар Вучић, као ни Влада Србије, неће одустати од решавања случаја трговине органима који се наводи у извештајима некадашњег посебног известиоца Савета Ервопе Дика Мартија.