Народна странка

Омладина Народне странке: Апел суграђанима да не користе пиротехничка средства

Омладина Народне странке: Апел суграђанима да не користе пиротехничка средства

Омладина Народне странке апелује на суграђане да се суздрже од употребе пиротехничких средстава током новогодишњих празника.

Пиротехничка средства, првенствено петарде могу да изазову озбиљне последине како код осетљивих друштвених група попут особа са аутизмом, старијих, али и деце, тако и код домаћих животиња (о напуштеним животињама на улици да и не говоримо). 

Процењује се да због петарди и пиротехничких средстава сваке године од срчаног удара угине око 5 000 паса који су посебно осетљиви у доба празника управо због превелике буке. Петарде и ватромет изазивају озбиљна оштећења слуха.

Пси, а поготово мачке, имају много осетљивији слух од људи и често долази до озбиљних дуготрајних, а често и непоправљивих оштећења. Животиње нису свесне шта се дешава око њих. За њих је то један велики стрес, огромна бука, они то перципирају као животну опасност, долази до повећаног лучења адреналина, убрзаног срчаног ритма, што некада може бити и фатално јер постоје животиње које се толико уплаше да могу да доживе и срчани удар.

Закон о јавном реду и миру предвиђа новчане казне од 50.000 до 100.000 динара или рад у јавном интересу од 40 до 120 часова за оне који паљењем и бацањем петарди и других пиротехничких средстава ремете јавни ред и мир. Међутим, сведоци смо да се ове казне не спроводе довољно или не спроводе уопште.

Такође, на Порталу јавних набавки се може видети да је Београдски секретаријат за послове одбране и ванредних ситуација је расписао тендер за набавку услуга извођења ватромета и специјалних ефеката. Позивамо градоначелника, као љубитеља животиња, да од оваквог пројекта одустане и тиме жаштити како животиње тако и његове суграђане који су осетљиви на овакву врсту буке.

Апелујемо на љубитеље пиротехничких средстава да, ипак, мало размисле пре него што упале петарду. Помислите какве све то последице може имати на окружење око вас, али и по вас саме. Искористимо ове празничне дане да постанемо бољи према себи и другима, и својој животној средини.

Омладина Народне странке