Народна странка

Омладина Народне странке: Студенти у Србији на маргини друштвене лествице

Омладина Народне странке: Студенти у Србији на маргини друштвене лествице

Данас је 17. новембар, дан када се обележава Светски дан студената по сећању на 17. новембар 1939. године, када су нацисти погубили 20 прашких студената који су протестом изразили борбу против окупације! 

Међународни дан студената је дан када обележавамо сећање на студенте који су положили своје животе у борби за демократско друштво и боље образовање.

Од те 1939. године до данас познајемо много ситуација у којима су баш студенти били иницијална каписла за промену система у друштву. Неке од тих студентских демонстрација јесу и чувене ,,Велике студентске демонстрације'' 1968, протести 1991. када су студенти устали против ауторитарне власти Слободана Милошевића, потом и наставак тих протеста 1992. године. Ако се присетимо не тако давне 2020. године, сетићемо се да су студенти били ти који су навели Александра Вучића да повуче срамну одлуку о увођењу карантина након одржаних избора, где смо у великом броју на улици показали да тај пламен може уплашити велике аутократе! 

Нажалост, током последњих 8 година, студенти у Србији се налазе на маргини друштвене лествице. Некада је био понос рећи да си студент, некада су се правили студентски градови за Универзијаде одржаване у Србији,  а данас се стиче утисак да је боље бавити се свим другим стварима осим студирањем, јер куповина диплома и лажни докторати чине да се високо образовање обесмишљава! А знамо да без квалитетног високог образовања нема ни успшне државе која може планирати своју будућност!

Омладина Народне странке