Народна странка

Одржана Оснивачка скупштина Народне странке

Одржана Оснивачка скупштина Народне странке

БЕОГРАД, 22. октобра 2017. – Од данас постоји Народна странка!

На оснивачкој скупштини, у присуству 352 делегата, за председника Народне странке изабран је Вук Јеремић, док ће потпредседници бити Мирослав Алексић (први потпредседник), Синиша Ковачевић, Санда Рашковић Ивић, Никола Јовановић, Здравко Понош и Светозар Чиплић.

Председник народњака Вук Јеремић истакао је у обраћању делегатима и гостима на оснивачкој скупштини да ће се НС залагати за помирење грађанске и националне Србије, као и за бољи и праведнији друштвени систем који ће грађанима давати наду, сигурност и достојанство.

"Не постоји прва и друга Србија, већ једна недељива народна Србија", нагласио је Јеремић.

Осим тога, он је истакао да у Србији у 21. веку има пола милиона гладних, као и да је близу два милиона људи на ивици апсолутног сиромаштва. 

"Покренућемо талас који нећемо моћи да зауставимо и страху ће све мање бити места у Србији", поручио је Јеремић.

Председник НС се осврнуо и на огроман проблем корупције у Србији, истакавши да земљом влада корупционашки картел, па ће се странка залагати за успостављање функције тужиоца за високу корупцију.

“Да се провери имовина свих, а да се крене од мене”, нагласио је лидер народњака.

Такође, Јеремић је истакао и да је, после промене власти, неопходно спровести дугоочекивану лустрацију у Србији "без изузећа".  

Председник Народне странке је истакао да су избори у Београду прва прилика за победу против ненародног режима, и додао да ће "ако буде памети то бити прва велика победа опозиције од 2012. године”.

Према његовој оцени до победе ће доћи "ако разумни људи буду јединствени". 

Делегати су на оснивачкој скупштини усвојили и програм и статут Народне странке.

Међу усвојеним програмским начелима су модерна и развојна економска политика, правна држава и независне институције, помирење националног и грађанског у Србији као и војна неутралност земље.

Ту је и захтев за деполитизацију апарата служби безбедности у Србији, као и потреба усвајања закона о лустрацији.

Народна странка ће се залагати и за увођење обавезног средњошколског образовања, као и да прва година основних студија на факултетима буде бесплатна за све уписане студенте.

На оснивачкој скупштини је говорио први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић рекавши је да је Србија "поробљена и окупирана страхом" и да је тога свестан свако ко је успео да се одупре пропаганди и спасе хипнозе.

"Морамо још многе да пробудимо, да подигнемо главу пониженима, да народу вратимо државу. Ми смо снага промена у држави", истакао је Алексић. 

Потпредседник НС, прослављени драмски писац Синиша Ковачевић обраћајући се члановима странке упитао је да ли желе да живе у Србији у којој је министар културе непознат и својим ујацима и који је равнодушан према томе што четири петине програма националних телевизија припадају "вођи његове странке". 

Он их је даље упитао да ли желе да живе у земљи у којој је министар одбране дезертер, Мурат "херој", Андрић "будала", у којој се људи гледају са мржњом "као јетрве", у којој реч не значи ништа, у којој страх има хиљаде адреса, а срећа тек неколико. 

Оснивачкој скупштини Народне странке присуствовали су као гости председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић, функционер Заједно за Србију Душан Петровић, лидер Здраве Србије Милан Стаматовић, председник Нове Србије Велимир Илић, Левице Србије Борислав Стефановић, Покрета за преокрет Јанко Веселиновић. 

Присуствовао је и лидер Слоге Жељко Веселиновић, књижевник Марко Видојковић, и један од лидера црногорског Демократског фронта Небојша Медојевић.

Народна странка на дан оснивања има више од 70 општинских одбора широм Србије, од метохијских општина на Косову И Метохији, до севера Бачке.