Народна странка

Одбор за заштиту животне средине: Дан реке Саве

Одбор за заштиту животне средине: Дан реке Саве

Народна странка на Дан реке Саве упозорава надлежне институције да се опхођење према овој реци мора поправити. Штеточински прјекти, дивља градња, угрожавање Савског насипа, градња на Макишком пољу, испуштање термалних вода у корито Саве као и непречишћених комуналних вода, коштаће нас губитка, овог, од природе датог ресурса. Упозоравамо да се грађани Београда водом снабдевају управо из корита Саве. Фабрике воде Макиш 1 и Макиш 2 прерађују савску воду директно из корита, док се из 100 рени бунара вода из савског алувијона дистрибуира на друге погоне, који ову воду прерађују у воду за пиће. Нама је река Сава основни ресурс за опстанак, па је просто несхватљив овај ниво небриге и потцењивања усмерен ка њој.

Наиме, колико нам река Сава даје у води за пиће, толико нам још много може одузтети ако се настави јавашлук на Савском насипу. Недопустиво угрожавање неколико стотина хиљада људи од стране бахатих појединаца и развратне власти, скупо ће нас коштати. У случају пробоја био би потопљен Нови Београд до Земуна. А данас на насипу свако ради на своју руку шта хоће. Саграђени су објекти од чврстих материјала, насути путеви и прилазне рампе, насип је много пута прекопаван да би се провукла разна илегална инфраструктура, саобрааћај и тешки камиони се крећу по његовој круни и ако је забрањено и само је питање времена кад ће нам се свима све то обити о главу. Ми из Народне странке упозоравамо да би цена такве „школе“ били превисока! Апелујемо на власт да се призове закону и уреди обалу реке Саве онако, како слово у том документу, налаже.

У 21. веку, недопустива је чињеница да градови и главни град једне републике, на европском континенту, нема погоне за прераду комуналних отпадних вода. Београд јако касни за развијеним градовима Европе у том погледу. Народна странка се у свом програму залаже за изградњу неколико оваквих погона на територији града који би у што краћем могућем року почели да прерађују комуналне воде. Непријатна спознаја је да данас имамо случај да се комунални колектори налазе изнад водозахвата за фабрике воде Макиш 1 и Макиш 2.

Данашња слика обала и воде реке Саве није слика модерне и развијене Србије која чува своје потенцијале и рационално користи своје ресурсе. Данас смо у прилици да упозоравамо и опомињемо власт да ради свој посао и буде у служби свих грађана а не помахниталог инвеститорског дивљања. Тражимо да се не раде пројекти, који би због профита, могли да угрозе снабдевање водом Београђане и друге становнике градова дуж реке Саве. Захтевамо да се одговорно опходе према ресурсима које су наследили и које ће морати да оставе у наследство неким бољим генерацијама, испред себе.

Одбор Народне странке за заштиту животне средине