Народна странка

Одбор за заштиту животне средине: Исклизнуће цистерне и цурење амонијака у Пироту угрожава безбедност људи

Одбор за заштиту животне средине: Исклизнуће цистерне и цурење амонијака у Пироту угрожава безбедност људи

Ресорни одбор Народне странке за заштиту животне средине изражава бојазан да се у Пироту и околини догађа огроман екоцид који угрожава здравље великог броја људи.

Цурење амонијака из преврнуте цистерне и огроман облак испарења који се налази изнад Пирота и околине већ је хоспитализовао 50 људи.

Многи се жале на респираторне проблеме, на тежак мирис амонијака у ваздуху до неподношљивости. Тровање амонијаком (NH3) изазива симптоме кашља, боли у грудима, кратак дах и иритацију очију. Може изазвати оштећења дисајних органа, цијанозу, хипотензију, тахикардију и низ других поремећаја који могу довести до коме и смрти.

Данима се Пирот, поред многих других наших градова, гуши у смогу и загађеном ваздуху. У у Белој Паланци вода из јавног водовода забрањена за коришћење. Огромна количина исцурелог амонијака се слила у Нишаву и изазваће огроман еколошки проблем у том водотоку и у обалама.

Народна странка захвтева од Владе Србије да уведе ванредну ситуацију у градовима где је загађење ваздуха енормно.

Овакви акциденти додатно погоршавају стање и не можемо да се не запитамо ко све и на који начин транспортује опасне материје и хемикалије кроз Србију?

Одбор за заштиту животне средине Народне странке