Народна странка

Понош: Вучић је гувернер поробољене Србије, испуњава обећања дата странцима, а не грађанима

Понош: Вучић је гувернер поробољене Србије, испуњава обећања дата странцима, а не грађанима

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је да се Александар Вучић не понаша као председник свих грађана, него као гувернер над поробљеном Србијом који "љуби скуте неколицини императора" и да такав начин владања води ка радикализацији односа у друштву са несагледивим последицама.

„Уместо да испуњава предизборна обећања која је дао грађанима Србије, Вучић испуњава обећања која је дао странцима додворавајући се моћнијим од себе као што се некад додворавао Шешељу“, рекао је Понош у интервјуу за недељник „Време“.

„Није више тема да се однарођена власт приволи да разговара. То је узалудан посао – они ће се јавити на разговор неког новог шестог октобра. Права тема је како да се пробије медијски мрак и развеје страх и апатија код грађана. Не можемо да чекамо да се Вучићев режим огади спољном свету, а то ће да се деси пре или касније“, рекао је Понош.

Понош је истакао да су тема „јавни сервиси који више нису јавни“, него „приватни сервиси у служби исте камариле“ којој су служили до 5. октобра 2000. године, и подсетио да је и тада „изгледало да то не може никад да се промени, па се променило“.

Потпредседник Народне странке је навео да је власт показала слабост обесмишљавањем и гашењем свих платформи за јавни дијалог, од парламента до медија, јер режим нема ни шта да каже нити има кога да истури да учествује у стварном дијалогу.

„Режим је, након што је направио и преправио своје медије, своје универзитете и своју опозицију, кренуо сада и у прављење свог невладиног сектора“, истакао је Понош, и као пример навео „Националну авангарду“, која је организовала скуп на којем је службеник БИА Марко Парезановић навео да највећу претњу представља деловање спољног фактора преко појединаца из опозиције, медија, синдиката…

Понош је навео да је режим сада кренуо у политичко инструментализовање струке и то у апарату силе.

„Топло се надам да ће професионалци у Војсци, полицији и БИА имати храбрости да се одупру овој врсти притиска и да неће пасти на слатка обећања. Свеже су историјске поуке и надам се да су их свесни“, рекао је Понош.

Понош је, упитан о „демантију бившег британског премијера Тонија Блера да преговара о Косову“, одговорио да је Блерова секретарица је изјавила да се његов институт не бави са Косовом.

„Никога не интересује шта ради тај институт. Питали смо Вучића по чијем налогу и за чије паре Блер по свету лобира у име Србије за чланство Косова у УН након што се разграничи са Србијом. Тај одговор ће се појавити пре или касније. И тешко да ће бити од помоћи Вучићу да се удобно смести на светле странице националне историје коју ипак не пишу лични телали“, рекао је Понош.

Понош је, поводом односа у региону, оценио да се медијски затежу односи Србије и Црне Горе, где су Срби суочени са режимском негацијом њиховог идентитета и права која из тога произлазе, а Вучић и Ђукановић и даље одржавају срдачне личне односе.

„На корак смо од тога да односи са суседним кнежевинама зависе од тога да ли ће владари да се ороде или не“, навео је Понош.

Понош је додао да се Вучић избеглицама у Бусијама и у Бачкој Паланци заклиње да их више нико неће протерати неком “Олујом”.

„Па где даље! Од њега и његових ментора је доста и ово докле су их дотерали у договору са Фрањом Туђманом“, рекао је потпредседник Народне странке.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, поновио је да ће тужити Вучића као грађанина јер га је назвао шпијуном, али да не верује да има смисла тужити министра одбране Александра Вулина због исте оптужбе.

„Никоме није важно шта Вулин говори, јер чак ни Вучић није запазио да је он министар одбране. Не верујем да се Вулину суђењем може помоћи… А ја му желим све најбоље“, рекао је Понош.

Понош је навео да је Војска Србије данас формално професионална војна сила, а суштински је јавно предузеће којим управљају „неспособни и корумпирани партијски кадрови који ресурсе фирме користе за партијске и личне потребе, а запосленима исплаћују минималац“.