Народна странка

Понош: Не може Вучић да опере руке и да само Беливуку буду крваве

Понош: Не може Вучић да опере руке и да само Беливуку буду крваве

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да исказ Вељка Беливука на саслушању у Тужилаштву за организовани криминал показује да је председник Србије Александар Вучић „створио Беливукову криминалну групу која је радила за њега и по његовим инструкцијама“, и да не може да опере руке и сву кривицу пребаци на тај клан.

„Превише су им прсти испреплетени да би само Беливукове руке биле крваве. Државни врх је главна претња безбедности грађана Србије. Сарадња мафије и власти у Србији не само да је успостављена на самом врху, него је криминални клан био инструмент власти“, рекао је Понош за портал Нова.рс.

„Беливук је очигледно оперативно руководио криминалном групом коју је власт створила и за чије потребе је извршавала задатке добијене од врха СНС и државе, укључујући и од самог шефа државе“, додао је Понош.

Понош је истакао да се из Беливуковог исказа, који је објавио портал Крик, јасно види да је власт давала мандат Беливуку да сузбија грађанске протесте, а и пуну слободу да сузбија конкуренцију у криминалним круговима.

„Власт донедавно није имала примедбе на сурове методе којима је Беливукова група обављала добијене задатке“, рекао је Понош.

„Тешко да је Беливуку само чланска карта СНС била довољан разлог да му се полиција и тужилаштво не мешају у посао. Снажнији аргументи били су његов телефонски именик и могућност да директно са шефом државе размени мишљење о проблемима који муче Србију и како да се ефикасно реше“, додао је Понош.

Понош је навео да је „провидан покушај власти“ да се објављивањем морбидних снимака мучења и убистава „дистанцира од оних које је створила и дала им мандат да сеју страх по улицама и стадионима“.

Понош је упитао шта би још требало да се деси па да тужилаштво коначно саслуша Александра Вучића, председника Извршног одбора СНС-а Дарка Глишића, министре унутрашњих послова и одбране Александра Вулина и Небојшу Стефановића, бившу државну секретарку Министарства унутрашњих послова Дијану Хркаловић и генералног секретара Владе Србије Новака Недића.

„Индикативно је да Беливук не прозива Стефановића, Дијану Хркаловић и Новака Недића, али то што је он из себи знаних разлога одлучио да их не прозива не значи да немају шта да кажу у истрази“,  рекао је Понош.

Понош је навео да је у основи организованог криминала повезаност криминалних кругова са влашћу – извршном, па и судском.

„У Србији одавно постоје индиције да та сарадња није успостављена на нивоу неког прљавог полицијског инспектора или корумпираног судије, него на највишем државном нивоу. Нема у Европи државе у којој је сам врх власти толико компромитован везом са криминалом као што је у Србији данас“, закључио је Понош.