Народна странка

Понош: Вучићева подршка Рио Тинту показује да се Србија третира као колонија

Понош: Вучићева подршка Рио Тинту показује да се Србија третира као колонија

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да документ Европске комисије у којем се наводи да је председник Србије Александар Вучић обећао политичку подршку отварању рудника компаније Рио Тинто код Лознице показује да „моћне престонице Србију третирају као колонију“.

„Власт коју имамо условљава однос света према Србији. Говорим пре свега о односу моћних престоница. Мање је важан однос бриселске бирократије. Удворичка спољна политика актуелног режима креирала је тај однос према Србији као однос центра према периферији, као однос колонијалних сила према колонији“, рекао је Понош за портал Нова.рс.

„Докле год имамо систем власти који од Србије прави извозника квалификоване и образоване, а јефтине радне снаге и природних ресурса, док год страни инвеститори све могу да реше на једном шалтеру уз неку врсту дискретне коверте, а да им нико не закера око радничких права и заштите човекове околине, третираће нас као колонију”, додао је Понош.

Портал Нова.рс је недавно објавио документ Одељења Европске комисије за унутрашње тржиште, индустрију и предузетништво у којем се наводи да је Вучић на састанку са директором компаније Рио Тинто Јакобом Стаусхолмом обећао политичку подршку пројекту „Јадар“, односну отварању рудника литијума.