Народна странка

Понош: Кристофер Хил неће отићи из Србије а да Вучић остане на власти

Понош: Кристофер Хил неће отићи из Србије а да Вучић остане на власти

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да је у Нацрту закона о спољним пословима проблематична улога Министарства спољних послова и да је дипломатија често одраз физиономије власти и унутрашњег система владања.

„Наша спољна политика је удворичка, поданичка, колонијална из позиције колоније. Такав је систем владања у овој држави и онда се прави структура за такву спољну политику“, рекао је Фонету Понош, који је и бивши помоћник министра спољних послова.

Указујући да СНС нема кадрове, Понош је напоменуо да министар спољних послова може да запошљава кога хоће, а да се новим законом спремају места за полазнике напредњачке академије за младе наде, који ће бити контролори рада у амбасадама.

„Имају они амбасадоре које баш неће моћи да контролишу, јер су блиски с председником, али сва она свита која иде уз амбасадора су неки партијски кадрови који реално и морају да се контролишу, јер су неквалификовани“, уверен је Понош.

Потпредседник Народне странке је додао да власт сада успоставља контролу у дубини државне управе и жели младим снагама да „прокрви“ систем, како би једног дана када изгубе моћ, остала структура коју је тешко одједном ишчупати.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, упозорио је да је Закон о учешћу цивила у мировним мисијама „склепан на брзу руку“ и да показује исту тенденцију да се прави за партијске кадрове који ће за партијску послушност бити награђивани упућивањем, пре свега, у мисије ОЕБС.

„Брисел није једини који се пита о стању у Србији, што показује и избор новог америчког амбасадора“, рекао је Понош.

„Кад неко одлучи да Кристофера Хила извуче из пензије и доведе га овде, онда постоји приличан ниво извесности да он неће отићи одавде, а да Вучић остане“, закључио је Понош.

(Фонет)