Народна странка

Понош: Вучић да поднесе извештај о Косову, па ћемо размотрити предлог о парламентарној расправи

Понош: Вучић да поднесе извештај о Косову, па ћемо размотрити предлог о парламентарној расправи

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да би опозиција била спремна да размотри предлог председника Србије и СНС-а Александра Вучића да се у парламенту разговара о Косову и Метохији ако би Вучић поднео извештај о ономе што је до сада радио и представио платформу о предстојећим преговорима са косовским Албанцима.

Онда бисмо видели да ли је Вучићев позив на парламентарну дебату о Косову и Метохији циркус и игроказ или је то нешто смислено. Хајде да се уозбиљимо. Опозиција је и тражила да се у скупштини разговара о Косову, јер је то важно национално питање. Вучић је до сада преговоре о Косову водио као да је реч о породичном имању. Нека пошаље нешто како бисмо се уверили да је овог пута озбиљно“, рекао је Понош телевизији Н1.

Понош је навео да разговор заслужују и питања везана за Радиотелевизију Србије, Радиотелевизију Војводине, изборне услове и законе и Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ).

„Не можемо, међутим, пристати на разговоре о тако озбиљним темама у овако обесмишљеном парламенту са (послаником СНС-а) Маријаном Ристичевићем “, рекао је Понош.

Понош је, поводом митинга СНС-а најављеног за петак, 19. април, у Београду, позвао запослене у јавном сектору да не пристају на уцене и не иду на митинг током радног времена. „Ми из Народне странке, а верујем да је такво расположење и међу осталим чланицама Савеза за Србију, кажемо им да остану на свом радном месту, а наши адвокати ће им бити на располагању. Потрудићемо се и да наши активисти на терену пописују ко је у Београду отишао са свог радног места у јавним службама током радног времена на митинг, јер их сви плаћамо“, рекао је Понош.

Понош је навео да Вучић најављује да ће на митингу скупити 100.000 људи који би требало да му „аплаудирају док неком детету лупа банану“, и додао да ће на тај скуп доћи „комесари, чувари, људи који су уцењени и сиротиња“.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, оценио је да Вучић злоупотреблљава војску, али да ипак неће, попут Слободана Милошевића у марту 1991. године, извести тенкове на улице, јер „нема довољно храбрости за то“.

Не верујем да ће употребити војну силу како би постигао да га се људи поново плаше. Војска Србије има традицију, потекла је из народа, није плаћеничка и поданичка, и ако власт злоупотреби пар људи у врху војске, социјална структура наше војске је таква да не верујем да би то могло да прође у пракси“, додао је Понош.

Понош је истакао да Вучић спроводи концепт технологије власти свог политичког учитеља Војислава Шешеља, по којем постоје домаћи издајници, страни плаћеници, хлеб од пет динара, бахатост, безобразлук и сила. „Тај концепт подразумева да власт мора да осиромаши друштво и покраде изборе да би имала стабилан систем из своје перспективе. Ако нема сиромашно друштво, мора да га што више осиромаши. Као што дилери производе наркомане, тако и они производе сиромашно становништво. Тако и са војском, они хоће да војска буде послушна, слабо плаћена и сиротињска. То не може да опстане, пашће“, рекао је Понош.

Понош је поновио да је састав Савета за националну безбедност највећа претња по безбедност Србије, првенствено због „психолошког профила тих људи“.

„Лако се преиграју и ствар би могла да се отргне контроли – ем не знају посао, ем су склони преигравању, ем су Шешељеви ђаци“, рекао је Понош.