Народна странка

Понош: Легализација марихуане била бизнис план власти, неко је раније почео узгој на Јовањици

Понош: Легализација марихуане била бизнис план власти, неко је раније почео узгој на Јовањици

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да је власт још пре три године планирала да легализује марихуану и да је то „бизнис прича“ у којој су дозволе за производњу марихуане биле намењене бираним понуђачима, а онда се „неко раније упустио у трку“ и почео да гаји марихуану на „Јовањици“ да би се узело мало више пара и финансирале парадржавне активности.

„Сада је власник ’Јовањице’ Предраг Колувија, који је извршилац посла, извучен на површину и брани га председник Србије Александар Вучић, али се поставља питање колико још има таквих плантажа и позивам све да се тиме позабаве. На колико се још плантажа стресира конопља да би јој се у финалној фази сазревања повећао ниво ТХЦ-а“, рекао је Понош за Newsmax Adria.

Понош је истакао да су се међусобно посвађали чланови екипе која је делила све у животу – иметке, станове, новчанике и жене, и сада су им сви криви, а то нема никакве везе са опозицијом.  

Потпредседник Народне странке је додао да се управо одвија „Вучићева варијанта Четвртог пленума СКЈ, познатијег као Брионски пленум, на којем је Јосип Броз Тито сменио Александра Ранковића са чела Удбе због „афере прислушкивање“.

„Вучић мисли да његови напади на опозицију више не привлаче толику пажњу и одлучио је да ’регулише’ оне са којима има проблем и који су побрљавили. Неки су добили посао са марихуаном, неки су били задужени за шверц цигарета од Црне Горе до једне државе ЕУ и ти превози су били заштићени. Сада су се мало поџапали и Вучић се бави регулисањем те ситуације“, рекао је Понош.

Понош је навео да је појављивање начелника Службе за специјалне истражне методе Управе криминалистичке полиције Томислава Радовановића „обученог са два улара око главе само још један доказ да живимо у ријалитију, у којем Радовановић дође као жена с брадом“.  

„Када се Вучић јавља из Дубаија и брани Колувију, а Небојша Стефановић из Дома војске или Александар Вулин из МУП-а, то значи да ми плаћамо њима наступ у ријалитију у којем живимо. Једино се Владимир Ђукановић као Колувијин адвокат јавио из његове куће о његовом трошку“, рекао је Понош.

Понош је одбацио наводе председнице Владе Србије Ане Брнабић да су Народна странка и њен потпредседник Мирослав Алексић на вези са Стефановићем, и додао да „обрачун унутар режима нема везе са опозицијом“.

„Опозиција мора да се позабави режимом али тако да не упаднемо у њихову причу о Четвртом пленуму. Када је Вучић мање-више потрошио сукобе са опозицијом, он мора да нађе некога да направи резултат, јер у његовом систему може бити само један, а опозиција и читаво друштво немају времена за то“, рекао је Понош.

Понош је истакао да би опозиција и други важни актери сада требало да се договоре да ли ће изаћи на изборе или их бојкотовати и да ће заједно урадити све о чему се договоре.  

„Или идемо заједно на изборе или идемо заједно у бојкот. Ако било шта радимо појединачно, онда је то одлазак по мало помија код Вучића“, рекао је Понош.

Понош је додао да ствари иду у добром смеру и да три кључна фактора у опозицији - Народна странка, Странка слободе и правде и Демократска странка – показују вољу да се иде у том смеру.

„Ми не заговарамо ексклузивитет те три странке, али нема јединства опозиције ако једна од њих није ту. Ако смо ми заједно, онда је већа шанса да и остали без подозрења приступе опозиционом блоку. Нико ту нема право да даје рокове и одриче опозициони статус некоме тек тако. Ствари се решавају у ¬ходу, неке су се саме решиле, а неке је решио Вучић“, рекао је Понош.

Упитан о спекулацијама да би он могао да буде председнички кандидат опозиције, Понош је одговорио да о томе није било разговора, јер је рано, и додао да би опозиција прво требало да се договори да тражи заједничког кандидата.

„Рекао сам да бих у том случају размислио да ли да моје име иде у шешир са именима у односу на која ће се обављати истраживања јавног мњења. Ништа даље од тога. Није још време за то, то није посао у који би требало ускакати. Ко год да буде кандидат, затећи ће разваљену земљу“, закључио је Понош.