Народна странка

Понош: Бојкот је већ успео јер све значајне опозиционе странке неће на изборе

Понош: Бојкот је већ успео јер све значајне опозиционе странке неће на изборе

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је да је бојкот „већ успео“ јер су све релевантне опозиционе странке и покрети одлучили да не учествују на предстојећим „лажним изборима“, а све партије и коалиције које ће на њих изаћи биће у служби режима председника Србије и СНС-а Александра Вучића.

"Дијалог са режимом и услови на Вучићевим изборима су равноправни таман колико и разговор пацијента са зубаром у току интервенције", рекао је Понош у емисији „Дуел“.

„Бојкот можда није најбоље средство на свету, али је неопходан корак који ће најбрже довести до делегитимизације система и следећег корака - расписивања фер избора. Вучић ће пристати на уступке само под притиском. Након бојкота поставиће се питање чему служе фингирани избори и питање легитимитета власти. Режим због тога већ показује озбиљну нервозу “, навео је Понош.

 

Понош је оценио да систем више не може да се поправи, него „мора да се поломи“, а то не може да се догоди на "фингираним изборима који су покрадени медијским мраком и манипулацијама и пре самог изборног дана".

Боље је да се систем поломи делегитимизацијом и бојкотом него на улици. То никако није револуционарни  пут, него једини могући пут из домена реалполитике. Овај режим треба сменити на изборима, али не на изборима под оваквим условима, јер то и нису избори“, рекао је Понош.

Понош је навео да би учешће опозиције на изборима под постојећим условима „био пођеднак злочин као и Вучићева крађа избора, јер се тиме зарад личних привилегија даје легитимитет нечему што нема везе са интересима огромне већине грађана Сбије".

На питање аналитичара и народног посланика Ђорђа Вукадиновића да ли се опозиција бојкотом „измакла и избегла одговорност“ за потписивање споразума о Косову, Понош је одговорио да се бојкотом у ствари кочи Вучићева издаја, и додао да ни Вучић ни страни спонзори косовске независности не би хтели да председник Србије Косово „заврши сам, него да има и парламент који би изигравао легитиман политички амбијент и симулирао да је све у реду“.

„Да смо хтели да калкулишемо, било је много елегантније да изађемо на изборе и галамимо против предаје Косова, јер је то је оно што Запад од нас из опозиције и очекује. Не траже они да ми променимо нашу политику, него само да учествујемо у том циркусу и да причамо шта хоћемо. А Вучић је спреман да, зарад опстанка на власти предајом Косова, удворички потпомаже напредак у каријери страних посредника. Радикалском реториком то само покушава да прикрије“, рекао је Понош.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, оптужио је Вучића да је популистичким и непажљивим потезом пракично затворио врата не само за громогласно најављивани увоз наоружања из Русије, него и за оно ште се до сада увозило.

"Вучић је из маркетиншких разлога возао по Србији руски систем С-400, а заправо празне цеви, што се завршило тако што му је уручен списак личности и руских произвођача оружја са којима не може да се ради, због америчких санкција Русији. Последице би биле санкције Србији", рекао је Понош.

„Вучић је неодговорним понашањем упропастио канал, који су му Американци из својих виших разлога претходно толерисали, за солидну војно-техничку сарадњу са Русијом. Сад су ствари сведене само на могућност набавке резервних делова“, додао је Понош.

Понош је навео да је председник Србије потом покушао да „прикрије брљотину“ најавом да ће Србија јачати своју војну индустрију и неће више увозити оружје из Русије, а заправо му је забрањено да купује од Руса и оно што је до сада могао и што нам је требало.