Народна странка

Понош: Данас мучење због псовке, шта нас чека сутра, када режим буде уздрман

Понош: Данас мучење због псовке, шта нас чека сутра, када режим буде уздрман

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је да је „режим данас због једне псовке не Твитеру“ спреман да ангажује тајну полицију и да одведе човека са посла и мучи га четири сата, и упитао на шта ће власт бити спремна кад буде осетила да је озбиљније уздрмана.

„Метод по којем су агенти Безбедносно-информативне агенције (БИА) мучили члана Народне странке Константина Катића на београдском аеродрому, где је три сата тучен и теран да клечи без могућности да се ослони на пете, подсећа на методе које је примењивала криминална група Вељка Беливука у Ритопеку“, рекао је Понош телевизији Н1.

„Као да су агенти БИА и Беливуков клан имали исте инструкторе. Ово је црвени аларм за све и зато позивам колеге из опозиције да нам се сутра у подне придруже испред Специјалног суда, где ћемо предати кривичну пријаву против челника БИА Братислава Гашића и Марка Парезановића и против службеника Агенције који су злостављали Катића, како би смо и на тај начин показали јединство опозиције“, додао је Понош.

 

Понош је навео да се нада да „у БИА нису сви такви, да већина није таква“ да би требало би да се ограде од таквих људи и очисте их из свог „предузећа“.

„Наше друштво има лоше искуство да су са исте адресе у Улици Краљице Ане бб (седиште БИА) кренули људи који су убили председника, премијера и новинаре“, рекао је Понош.

Понош је навео да је на основу снимака сигурносних камера на аеродрому лако утврдити када је Катић уведен и изведен из просторија БИА на аеродрому и ко је то урадио.

„Они су се представили Катићевом шефу када су га приводили и имамо име тог оперативца БИА и њихове бројеве телефона. Видећемо да ли је то право име, и то је истрагом лако утврдити“, рекао је Понош.

Понош је истакао да „власт зна да има велики проблем са овим случајем и да зато ћуте“ председник Србије Александар Вучић и председница владе Ана Брнабић, као и сви представници власти и државна телевизија.

„Чекају да прође, али им то нећемо дозволити“, рекао је Понош.  

Понош је навео да је Народна странка добила подршку потпредседника Странке слободе и правде Борка Стефановића, председника и потпредседнице Демократске странке Зорана Лутовца и Драгане Ракић, председника Покрета за преокрет Јанка Веселиновића, Скупштине слободне Србије и других организација, интелектуалаца и појединаца.

Упитан о договору који је постигнут у вези са ситуацијом на северу Косова и Метохије, Понош је одговорио да је то корак у добром смеру, имајући у виду да су тамо биле дуге цеви и тешко наоружани специјалци, а сада су смањене тензије и ризици како би Срби и Албанци могли да путују.

„Питање је ко је шта добио и да ли је тако морало да се заврши. Председник владе самопроглашеног Косова Аљбин Курти је добио некакав реципроцитет, а ми смо под Вучићем добили да са таблицама из Србије више не може да се уђе на Косово и Метохију, него преко њих морају да се лепе налепнице. Вучић је добио још једно обећање да ће се једном разговарати о Заједници српских општина“, рекао је Понош.  

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, рекао је да се „авијација не диже на 30 специјалаца“, и да је Вучић то наредио да би прикрио своју неспремност на акцију албанске стране.

„То је показало да је био затечен и дипломатски неприпремљен. Не решава се таква ситуација седницом Савета за националну безбедност, и то у држави у којој не заседа Кризни штаб због драматичног стања са бројем заражених, јер нема ко да сазове седницу зато што је Вучић заузет регистарским таблицама, прехладом и уручивањем букета цвећа Урсули фон дер Лајен“, рекао је Понош.

Поводом предлога споразума опозиције, који је изнео ССП Драгана Ђиласа, као и друге варијанте коју су предложили Не давимо Београд и председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић, Понош је рекао да се са тим предлозима упознао из медија, да у њима има ”лепих решења, али да то није најбољи начин комуникације опозиције, с обзиром на ситуацију у којој се држава налази”.

„Народна странка залаже за једну колону на свим изборима и једног председничког кандидата. Приче о колонама и о томе ко ће касније предложити премијера личе ми на ’Србија гори, а опозиција се чешља’. Ситуација у Србији је драматична. Прича о идеолошким колонама која долази од оних који од идеологије имају само омиљену боју је потпуно неприхватљива. Какве идеологије има у Београду“, упитао је Понош.

„Опозиција сада нема право ни на какву идеологију, јер је питање много значајније – да ли Србија може да преживи још четири године под овим режимом. Бојим се да не може“, закључио је Понош.