Народна странка

Ристић: Сада је јасно колико је погубно поклањање Газивода властима у Приштини

Ристић: Сада је јасно колико је погубно поклањање Газивода властима у Приштини

У јеку енергетске кризе, и са признањем председника Србије Александра Вучића да је ситуација подједнако лоша и за грађане и за привреду, мени као привреднику пре свега, али и координатору Народне странке за Косово и Метохију, не остаје ништа друго него да питам шта је са нашим електроенергетским постројењима на Косову и Метохији.

Да ли се можда сада увиђа колико је Србија изгубила препуштајући енергетске капацитете на Косову и Метохији, шта значи када се Газиводе препусте Вашингтонским споразумом неким другим властима?

Да ли се сада види шта значе нашим грађанима копови Белаћевац и површински копови „Косово“?

Да ли се можда данас види више него јуче колико је угаљ стратешка сировина, којег на Косову и Метохији има, по неким проценама, и за наредна столећа?

Иако оснивач ЕПС Србија има у својим пословним књигама исказана улагања и потраживања према електроенергетском систему Газиводе, термоелектранама „Косово Обилић“, површинским коповима „Косово Обилић“, „Електрокосмету“, ЕПС трговини и другима, и по том основу сва права над својом имовином, нико од надлежних се није обратио ни међународним органима, нити судовима, а ни макар штурим образложењем грађанима Србије, али и посебно грађанима са Косова и Метохије да је на делу отимачина српске имовине.

Не заборавите, Газиводе су поклоњене Вашингтонским споразумом 4. септембра 2020. године, пре само годину дана.

Колико би нам данас значио угаљ са Косова и Метохије, данас, када власт признаје да ложи блато, када Зорана Михајловић и директор ЕПС-а Милорад Грчић покушавају вешто да се извуку и бреме одговорности пребаце на неког багеристу или нижег пословођу.

Као одговоран човек пореклом са Косова и Метохије, прозивам наше власти да сада употребе своје везе са косовским политичарима и да набаве угаљ за ЕПС, ако су већ у Колубари почели да ископавају блато.

Косово и Метохија је територија са највише угља и рудних богатстава у Србији а, како се често наводи, и у европским размерама.

Када се ова власт у Србији већ одриче грађана са Косова и Метохије, разним споразумима (вашингтонским и бриселским), да ли ће се напокон свест у Срба променити и пробудити, макар док се смрзавају у Обреновцу?

Растакање последњег електроенергетског система је почело, Срби пробудите се, остаћете у мраку!

 

Жарко Ристић
члан Председништва Народне странке
координатор за Косово и Метохију