Народна странка

Јеремић: Вучић ће на митингу сахранити могућност нормалног дијалога

Јеремић: Вучић ће на митингу сахранити могућност нормалног дијалога

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да очекује да ће председник Србије и СНС-а Александар Вучић на данашњем митингу у Београду „сахранити могућност нормалног дијалога“ и да ће после тога са режимом моћи да се разговара искључиво о слободи медија и условима за фер изборе.

Чућемо данас Вучићев одговор на захтеве грађана који протестују више од четири месеца, али нисам оптимиста да ће их прихватити. Ако буде тако, онда нема више простора за конструктиван дијалог са неким који свој народ назива фашистима и лоповима. Ми ћемо наставити притисак, и примораћемо власт да пристане на фер изборне услове“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић је оценио да је Вучић “уздрман психолошки и политички“ и да је зато наредио да у Београд дође више од 1.000 аутобуса, у којима ће бити много „уцењених људи запослених у јавном сектору“. „То ће бити најскупљи митинг у новијој политичкој историји, ако се узме у обзир ангажовање толико аутобуса и цена радних сати људи који ће изостати са посла. Вучић на недељном нивоу 'пржи' стотине хиљада евра пореских обвезника само да би преко медија које контролише, а то значи 90 одсто релевантних медија, показао своју наводну снагу. Да је заиста снажан, он не би присиљавао људе да долазе, као што ни ми нисмо платили ниједан аутобус за митинг 13. априла, на који су сви дошли својом вољом“, рекао је Јеремић.

Јеремић је најавио да ће опозиција ускоро представити тим стручњака који би требало да разговара са представницима власти о изборним условима и поштовању медијских закона.

Председник Народне странке је истакао да је неопходно наставити акције против режима и да опозиција не позива на насиље, нити жели да на било који начин доведе у питање мир и стабилност у Србији.

„Нећемо одустати у борби за промену власти на фер изборима. Том циљу смо данас много ближи него пре четири месеца. Морамо бити упорни и одлучни, али и рационални. Ово је процес, имамо посла са злом које је пустило дубоке корене, са канцером који се раширио по институцијама и целом друштву, а он се не лечи само једном туром хемотерапије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би један од видова протеста могао да буде и успостављање „слободних зона“ у којима власт неће моћи да врши репресију.

„Видећемо да ли ће то бити испред Председништва или на другим местима. Организоваћемо и друге акције по целој Србији, све док власт не буде приморана да седне за сто. Такве ствари су неопходне, али не и довољне за промену власти. Да би се то догодило, потребни су фер и поштени избори - сем ако не желимо револуцију. Ја сам лично против тога“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да су за промену власти на изборима неопходне и добро организоване политичке странке, те да је грађански бунт есенцијалан јер „подиже енергију“, али да није довољан за промену власти мирним путем.

Јеремић је, поводом кампање провладиних таблоида да је у Београду угостио бившег премијера Пакистана Шауката Азиза, оптуженог за убиство, рекао да ће Вучић срести Азиза у Пекингу идуће недеље, где их је обојицу позвао председник Кине Си Ђинпинг.

Позивам Вучића да пита председника Сија зашто је на самит позвао наводног криминалца Азиза, који је један од високих саветника за пројекат ’Појас и пут’. Предлажем му и да размотри могућност да због тога напусти скуп, пошто претпостављам да ће му у таквом друштву бити непријатно“, рекао је Јеремић.