Народна странка

Јеремић: Народна странка оснива градски одбор у Ваљеву

Јеремић: Народна странка оснива градски одбор у Ваљеву

Председник Народне странке Вук Јеремић најавио је данас да ће та странка на јесен основати градски одбор у Ваљеву, једном од најзначајнијих градова у Србији.

„Одлучили смо да оснивамо одборе тек када пронађемо праве људе, јер не желимо само да забодемо заставицу и кажемо да постојимо у неком граду. Верујем да сада имамо праве људе у Ваљеву“, рекао је Јеремић новинарима у Ваљеву, где је разговарао са грађанима и члановима Народне странке.

Јеремић је истакао да ће најважнији задатак Народне странке у наредном периоду бити јачање теренске мреже, и додао да та странка данас има најбоље развијену инфраструктуру од свих чинилаца из опозиције, али да је то још далеко од жељеног.

„Један од најважнијих разлога због којих још увек није могуће започети промене у Србији је што не постоји ниједна опозициона организација која има теренски капацитет да изнесе изборни процес, односно да изброји гласове и да их одбрани, а без тога се не можемо надати добрим резултатима на изборима, чак и ако буду постојали адекватни услови“, рекао је Јеремић.

Упитан о евентуалном расписивању превремених парламентарних избора, Јеремић је одговорио да ће све што се буде догађало у наредном периоду бити у великој мери обојено погоршањем економских прилика и кризом изазваном вирусом корона.

„Да ли ће то и када довести до раних избора, зависиће од много ствари, укључујући и фер изборне услове“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је додао да је резултат бојкота избора то што Скупштина Србије и 90 одсто локалних парламената „нису одрживи“.

Очигледно је да значајан број грађана Србије нема своје представнике у тим институцијама и то ствара неодрживо стање. Ми ћемо се борити за стварање услова за фер и слободне изборе, али до тога не може доћи тако што ће неко из власти обећати да ће бити другачије, него се мора обезбедити прецизан верификациони механизам уз међународно посматрање“, рекао је Јеремић.

Јеремић је оценио да садашњи састав Скупштине Србије „сасвим сигурно неће издржати пун мандат, односно наредне четири године“.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да „пре промене власти мора бити јасно шта долази после“, и да ће се актуелно стање одржавати све док то не буде јасно.

Добар пример за то су догађаји у Белорусији, где је људима очигледно доста, храбро излазе на улицу и пружају отпор режиму, али још увек не долази до промена. Тек када се буду политички консолидовали до мере да буде јасно шта долази после, то ће постати могуће“, навео је Јеремић.

Јеремић је оценио да председник Србије Александар Вучић „више не ужива поверење великих сила којима, међутим, неће бити мило да у Србији дође до промене док не буде јасно шта је алтернатива“.

Председник Народне странке данас је разговарао и са грађанима Лајковца, а посетио је и манастир Лелић код Ваљева и разговарао са мештанима оближњег села Доња Лесковица.